COMUNICAT DE PRESĂ
Decizie fără precedent:
Armenia a suspendat relațiile diplomatice cu Ungaria pentru ridicarea la rang de erou a unui criminal.
Comunitatea armeană din România protestează și cere explicații Guvernului maghiar
Arhiepiscopia Bisericii Armene din România și Uniunea Armenilor din România sprijină Republica Armenia în decizia de a suspenda relațiile diplomatice cu Ungaria, țară copărtașă la un act criminal fără precedent!
Atât Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, cât și Uniunea Armenilor din România doresc să informeze opinia publică din România că nu vor tolera o decizie care afectează profund atât comunitatea armeană cât și principiile pe care se fundamentează lumea în care trăim.
Comunitatea armeană a decis să organizeze un protest în ziua de 6 septembrie, începînd cu ora 12.30 în fața Catedralei Armene din București ( Bld. Carol I nr. 43, sector 2 ) ca urmare a deciziei autorităţilor maghiare de extrădare a criminalului Ramil Sahib Safarov, soldată cu graţierea acestuia de către preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev .
Întrucît Primăria Municipiului București nu a aprobat un protest în fața Ambasadei Ungariei, în forma solicitată de organizatori, comunitatea armeană a decis ca la ora 12 o delegație condusă de deputatul Uniunii Armenilor din România, Varujan Pambuccian și Preot vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, Ezras Bogdan, să înmîneze o scrisoare de protest Excelenței Sale Füzes Oszkár, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Ungaria în România.
Reamintim că ofițerul azer Ramil Sahib Safarov a fost condamnat, de către justiţia maghiară la închisoare pe viaţă, fără posibilitate de comutare a pedepsei pe o perioadă de treizeci de ani, pentru uciderea, în februarie 2004, a ofiţerului armean Gurken Markaryan, în vârstă de 26 de ani, în timp ce ambii se aflau la un stagiu de perfecţionare organizat de NATO în Ungaria. Potrivit poliţiei maghiare, crima a fost înfăptuită “cu o neobişnuită cruzime”, victima fiind lovită cu un topor, pe când dormea, până când capul i s-a desprins de trup. În timp ce opinia publică internaţională îşi exprima indignarea în legătură cu o astfel de crimă şi transmitea compasiunea sa familiei îndoliate, criminalul era proclamat, de autorităţile azere, drept erou naţional.
Dacă și Ungaria înțelege să ridice un criminal la rang de erou, comunitatea armeană înțelege să facă toate demersurile necesare pentru repararea unei nedeptăți de proporții. Comunitatea armeană din România cere partenerilor politici şi strategici ai Ungariei, NATO şi Uniunea Europeana, precum și statelor partenere în aceste organizaţii să ia poziție în legătură cu decizia inadmisibilă de a extrăda un criminal chiar în ţara care i-a glorificat faptele, fiind astfel conştientă că va fi părtaşă a graţierii și glorificării unui asasin.
Inconsecvența autorităților maghiare și modul în care au decis rezolvarea acestei situații, au creat un grav precedent în interiorul Uniunii Europene, ceea ce ne obligă la a monitoriza cu atenție poziția Guvernului maghiar și a autorităților europene față de fapte de acest fel.
Comunitatea armeană din România, solidară cu armenii de pretutindeni, consideră că un astfel de gest de ostilitate la adresa poporului armean şi de impietate la adresa memoriei lui Gurken Markaryan nu pot fi tolerate. Îngăduinţa sporeşte riscul ca astfel de fapte abominabile să se petreacă din nou. De asemenea, suntem alături de comunitatea armeană din Ungaria, căreia prin aceste fapte i-a fost încălcată demnitatea de etnie care a trăit și contribuit la dezvoltarea Ungariei încă de la fondarea statului maghiar.
P.S. Episcop Datev Hagopian Varujan Vosganian
Arhiepiscopul Bisericii Armene Președintele Uniunii Armenilor
din România din România