Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT DE PRESĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România și Uniunea Armenilor din România au luat act de decizia Republicii Armenia de a suspenda relaţiile diplomatice cu Ungaria, ca urmare a extrădării, de către autorităţile maghiare, a criminalului Ramil Sahib Safarov, urmată de graţierea acestuia de către preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Alizev.

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România și Uniunea Armenilor din România își exprimă, la rândul lor, dezacordul față de decizia luată de către autoritățile ungare.

Reamintim opiniei publice româneşti că Ramil Sahib Safarov a fost condamnat, de către justiţia maghiară la închisoare pe viaţă, fără posibilitate de comutare a pedepsei pe o perioadă de treizeci de ani, pentru a-l fi ucis, în februarie 2004, pe ofiţerul armean Gurken Markaryan, în vârstă de 26 de ani, în timp ce ambii se aflau la un stagiu de perfecţionare organizat de NATO în Ungaria. Potrivit poliţiei maghiare, crima a fost înfăptuită “cu o neobişnuită cruzime”, victima fiind lovită cu un topor, pe când dormea, până când capul i s-a desprins de trup. În timp ce opinia publică internaţională îşi exprima indignarea în legătură cu o astfel de crimă şi transmitea compasiunea sa familiei îndoliate, criminalul era proclamat, de autorităţile azere, drept erou naţional.

Extrădarea acestui asasin plasează Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, în ruptură totală cu valorile la care a aderat. Această decizie este, de asemenea, în flagrantă contradicţie faţă de poziţiile anterioare ale autorităţilor maghiare la cel mai înalt nivel, care au asigurat Guvernul armean că aşa ceva nu se va întâmpla. Gestul autorităţilor maghiare este cu atât mai inacceptabil cu cât, în numeroase rânduri, autorităţile armene au informat în legătură cu acţiunile de glorificare a criminalului Safarov care au avut loc în toţi aceşti ani în Azerbaidjan.

Comunitatea armeană din România, solidară cu armenii de pretutindeni, consideră că un astfel de gest de ostilitate la adresa poporului armean şi de impietate la adresa memoriei lui Gurken Markaryan nu pot fi tolerate.

Îngăduinţa manifestată faţă de astfel de crime sporeşte riscul ca astfel de fapte abominabile să se petreacă din nou.

Comunitatea armeană din România este alături de comunitatea armeană din Ungaria și consideră că prin gestul guvernului maghiar i-a fost încălcată demnitatea de etnie care a conviețuit armonios cu poporul maghiar încă de la fondarea Ungariei ca stat.

Comunitatea armeană din România cere partenerilor politici şi strategici ai Ungariei, NATO şi Uniunea Europeana, statelor partenere în aceste organizaţii, să solicite explicaţii în legătură cu decizia inadmisibilă de a extrăda un criminal chiar în ţara care i-a glorificat actele criminale, fiind, astfel, conştientă că va fi părtaşă a graţierii unui asasin şi a crimei sale de neiertat.

 

 

P.S. Episcop Datev Hagopian                       Varujan Vosganian

Arhiepiscopul Bisericii Armene                          Președintele Uniunii Armenilor

din România                                                               din România

 

 

One Response to COMUNICAT DE PRESĂ

  1. Cristina September 4, 2012 at 3:35 pm

    Si daca dl. presedinte Sargsyan in loc sa rupa total relatiile cu Ungaria, ar fi recunoscut independenta Artzakhului si ar fi iesit din negocieri…??