Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT al Uniunii Armenilor din România cu privire la situația din Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dimineața zilei de 27 septembrie a.c., forțele armate ale Azerbaidjanului au lansat un atac masiv asupra întregii linii de demarcație a teritoriului dintre Arțakh și Azerbaidjan, un atac care prin amploarea, simultaneitatea și modul de coordonare indică o planificare atentă și țintirea deliberată a așezărilor pașnice, inclusiv a capitalei Stepanakert.

Această agresiune inițiată de Azerbaidjan, contrară procesului de negociere inițiat de copreședinții grupului de la Minsk al OSCE, constituie o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiune. Uniunea Armenilor din România condamnă cu fermitate acțiunile autorităților azere, cere stoparea imediată a conflictului armat inițiat de Azerbaidjan și revenirea la masa negocierilor.

O mai mare îngrijorare ne provoacă faptul că aceste acțiuni ale Azerbaidjanului sunt suținute în mod deschis de Turcia, care nu numai că asigură suținere diplomatică, politică, tehnico-militară și consiliază armata azeră, dar, potrivit mass mediei, a și facilitat transferul mercenarilor islamici din Orientul Apropiat.

Uniunea Armenilor din România consideră că România, ca promotoare a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, trebuie să facă demersuri pentru detensionarea situației și revenirea la bunele practici statuate în procesul de pace mediat de către copreședinții Grupului de la Minsk al OSCE. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul armean din Arțakh atât de greu încercat în ultimele decenii, încrederea în curajul și dăruirea soldaților armeni care își apără patria cu prețul vieții, precum și profunda compasiune pentru victimele acestui conflict.

În calitatea noastră de Președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Armenia și, respectiv, de lider al Grupului parlamentar al minorităților naționale, dorim să tragem un semnal de alarmă pentru colegii noștri, parlamentari români și să facem apel pentru încetarea imediată a acțiunilor întreprinse de Azerbaidjan împotriva Nagorno-Karabakhului.

deputat Varujan VOSGANIAN

Președinte al Uniunii Armenilor din România

deputat Varujan PAMBUCCIAN

lider al Grupului parlamentar al minorităților naționale