Mihai Stepan Cazazian

Comunicat al Asociației Renaissance Arménienne-Paris După demisia Arhiepiscopului Norvan Zakarian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

2181424334_392626660b

Asociația  Renaissance Arménienne-Paris atenționează  comunitatea și Biserica armeană din Franța asupra crizei morale și instituționale în care riscă să intre comunitatea și Biserica după demisia Primatului Diocesei Armene, Arhiepiscopul Norvan Zakarian. Asociația face apel la toate instanțele și personalitățile diocesei, precum și la cele ce depind de Catolicosatul de la Ecimiadzin, să ia în calcul amploarea consecințelor pe care această demisie le poate genera.

Asociația  Renaissance Arménienne-Paris  propune să fie luate în considerare următoarele puncte :

1. Înlocuirea unui șef religios respectat pentru înaltele sale valori spirituale și umane reprezintă o adevărată provocare.

2. Diferențe semnificative de funcționarea sunt la originea problemelor din relațiile dintre Armenia și Diaspora. În administrarea instituțiilor naționale, elitele post-sovietice privilegiază transmiterea pe verticală a puterii, opacitatea în administrare și centralizarea nedemocratică, în timp ce armenii cetățeni francezi cer transparență, democrație și descentralizare.

3. În plus, ierarhiile centralizate nu țin seamă suficient de particularitățile culturale și juridice din Franța.

Armean-Renaissance – Paris invită toate instituțiile de cult și enoriașii lor să-și afirme drepturile  în conformitate cu Constituția democratică a Bisericii lor. Cît despre  Înalții prelați ai Bisericii Apostolice, îi invităm să se întoarcă spre cei mai modești, să-i scutească de suferința fizică și morală și să-și modifice radical stilul  de conducere.

Paris 8 iulie 2013

http://www.armenews.com