COMORILE DIN ARȚAKH, regiunea Martakert

Mănăstirea Hakobavank se află la 1,5 km nord de satul Kolatak, regiunea Martakert din Arțakh (Nagorno-Karabakh). Cea mai veche inscripție, datată anul 853, este sculptată pe un piedestal al unui khacikar (cruce de piatră), care a fost așezat ulterior în zidul bisericii ca o piatră de construcție.
Cu toate acestea, data exactă a construirii primelor clădiri din complex nu se știe, dar inscripțiile ne transmit data renovărilor importante, 1212 și 1691. O parte din clădirile complexului a fost construită în secolele al XII-lea – al XIII-lea.

Este de menționat faptul că în timpul renovării, constructorii au așezat pietrele fostelor clădiri împrăștiate: pietre funerare în pereți, khacikar-urile în tavan, pietre lustruite cu inscripții – în colțuri.

În urma războiului din toamna anului 2020, mănăstirea a rămas în administrarea guvernului din Arțakh și poate fi vizitată de pelerini.
Mănăstirea Horeka se află la 5 km sud-vest de satul Taliș din regiunea Martakert.

Conform inscripțiilor de pe construcție, sculptate pe zidul de intrare, pe jumătate arcuit, biserica mănăstirii a fost reconstruită în 1279, iar pridvorul a fost construit în 1284.
La aproximativ 100-150 m nord de Mănăstirea Horeka, se află ruinele unuia dintre cele mai bune exemple de arhitectură populară armeană, palatul Melik-Beglarienilor din Ghiulistan. Planul construcției este, în principal, bazat pe principiul planificării, așa-numitul model complex al casei populare armenești.

În apropierea mănăstirii s-au păstrat pietre de mormânt vechi și noi, printre care și unele cu ornamente și inscripții, care aparțin membrilor familiei Melik-Beglarian.

În urma războiului din 2020, mănăstirea Horeka a trecut sub controlul azerilor.
Arsen ARZUMANYAN