Arsen Arzumanyan

COMORILE DIN ARȚAKH, regiunea Martakert (Partea II)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Mănăstirea Yerits Mankanț

Mănăstirea Yeriț Mankanț este un exemplu al arhitecturii medievale bisericești armenești. A fost construită în anul 1691, în regiunea istorică Jraberd, de către familia princiară Melik-Israyelian. Multe dintre camerele de zi ale mănăstirii Yerits Mankants sunt aproape în ruine, iar restul sunt încă în picioare. Sub camerele de locuit sunt subsoluri, care erau depozite, probabil având și scop de refugiu.

Mănăstirea Yerits Mankanț

Biserica Sf. Stepanos (Ștefan) a fost construită în anul 1229 și se află pe partea stângă a râului Khachen, în satul Tsămakahogh. În inscripțiile lui, Prințul Hasan Jalalian a dat satului denumirea Tsămakahogh, menționând moaștele Sfântului Stepanos și biserica din 1229, pe care a construit-o chiar el. Pe parcursul săpăturilor arheologice din anul 2017, au fost găsite multe obiecte din perioada Creștinismului timpuriu. Acest fapt i-a determinat pe cercetători să considere că în acel loc a existat o biserică încă din secolele V-VI.

Biserica Sf. Stepanos
Inscripția lui Hasan Jalalian

Biserica Sf. Gevorg (Gheorghe) a fost construită în anul 1609 și se află în satul Ceankatagh. Khachqar-urile (cruci de piatră) din jurul bisericii sunt mult mai vechi, ceea ce ne determină să credem că aici ar fi existat un lăcaș de cult anterior actualei biserici. În anii ’30, biserica a fost distrusă de către regimul comunist. Datorită binefăcătorilor armeni Eduard și Tamela Sargsian, biserica a fost reconstruită pe locul ruinelor rămase. După finalizarea lucrărilor, în 2018, biserica a fost resfințită.

Biserica Sf. Gevorg
Biserica Sf. Gevorg

Biserica Sf. Amenaprkici (Mântuitor) se află în satul Poghosagomer. Perioada construcției nu este specificată, dar mențiunea prințului Hassan și a fiului său Vakhtang, arată că monumentul a fost construit la începutul secolului al XIII-lea. Cercetările au arătat că pe locul actualei biserici exista o clădire mai veche, dovadă fiind un piedestal cu două niveluri, mai vechi decât clădirea care se ridică deasupra acestuia.

Biserica Sf. Amenaprkici

În urma războiului din toamna anului 2020, toate aceste lăcașuri au rămas în administrarea guvernului din Arțakh (Nagorno-Karabakh).

ARSEN ARZUMANYAN

One Response to COMORILE DIN ARȚAKH, regiunea Martakert (Partea II)

  1. Garabet Haciaturian April 16, 2022 at 11:19 pm

    Multumesc Arsen dar pune frate si o harta!