COMORILE DIN ARȚAKH: Mănăstirea AMARAS unde s-a fondat în sec. al V-lea prima școală armeană din regiune

Amaras este un complex mănăstiresc apostolic armean care se află în apropierea satului Macikalașen, regiunea Martuni, din Arțakh. Potrivit istoricilor armeni, biserica mănăstirii Amaras a fost întemeiată de Grigore Luminătorul, fondatorul Bisericii Armene, la începutul secolului al IV-lea.
La începutul secolului al V-lea, fondatorul alfabetului armean, Mesrop Maștoț, a deschis în mănăstirea Amaras prima școală din Arțakh.

În secolele medievale acest complex a fost cucerit și jefuit de arabi, mongol-tătari etc., dar a continuat rolul său de centru educațional și cultural. În secolele al XV-lea – al-XVI-lea aici au fost realizate numeroase manuscrise.
În al doilea sfert al secolului al XIX-lea, acest complex avea un sistem de apărare puternic, construit în secolul al XVII-lea, care a fost folosit ca fortăreață, iar în perioada anilor 1832-1847 a servit drept vamă la granița ruso-persană. În 1848, mănăstirea a fost predată lui Baghdasar, Mitropolitul Gandzasar-ului, după care biserica deteriorată a fost restaurată în 1858 cu ajutorul armenilor din Șuși.

În partea de est a bisericii este îngropat Grigoris, nepotul lui Grigore Luminătorul, care a murit în anul 338 în timpul misiunii sale de a răspândi creștinismul în Aghvank. În 1898, o nouă piatră funerară a lui Grigoris a fost realizată de Mikael Ter-Israelianț, un arhitect armean din Șuși.

Deși la sfârșitul secolului al XIX-lea, mănăstirea avea multe moșii – terenuri arabile, o grădină, o moară, după instaurarea regimului sovietic și lipirea regiunii Nagorno-Karabakh la Azerbaidjan, aceasta a fost abandonată și devastată. Pe parcursul primului război din Karabakh, în 1992, mănăstirea a fost redeschisă în cadrul eparhiei Arțakh-ului.

Renovarea complexului a început în 2019 și deși a fost oprită din cauza războiului din toamna trecută, lucrările fiind în plină desfășurare și astăzi. Astfel, în urma războiului mănăstirea a rămas în administrarea guvernului din Arțakh și poate fi vizitată de pelerini.
Arsen ARZUMANYAN