COMENTARIU / Prețul petrolului poate influența și rezolvarea conflictului din Arțakh ?
O serie de țări producătoare și exportatoare de petrol din lume suferă astăzi din cauza scăderii dramatice a prețului aurului negru. În lista acestor țari figurează Rusia, Canada, Venezuela, Iranul, Irakul și Arabia Saudită pentru care această scădere are influențe nefaste și asupra economiei lor naționale.
Această scădere a pretului petrolului are o importanta enorma si pentru Azerbaidjan țară a cărei principală sursă de venit este tot petrolul.
Să menționăm ca, în primele luni ale anului 2015, venitul Azerbaidjanului din petrol a fost de numai 8,25 miliarde de dolari comparat cu aceiași perioada a anului 2014 când acest venit a fost de 20,7 miliarde de dolari, o scădere de peste 50%.
Desigur că scăderea masiva a pretului petrolului si influenta ei asupra economiei tarii este extrem de importanta pentru politica externa a țării, angajată într-un conflict mocnit cu Armenia.
În cazul Armeniei, criza petrolului nu a avut efecte negative ci, din contră, a ajutat pe consumatorii din țară să-și procure produsele petrolifere la prețuri mai scăzute, situație care a ajutat și ajută economia armeană.
În cazul Azerbaijanului, scăderea încasărilor din vânzarea petrolului (cea mai mare pondere în venitul țării) afecteaza întreaga economie, toate cheltuielile bugetare, inclusive bugetul militar.
Poate că toate acestea să-i facă pe azeri să-și reconsidere actuala politică provocatoare și belicoasă la adresa Armeniei și Arțakhului și, pentru prima oară, să conducă la o reglementare a conflictului, pe calea tratativelor, ce durează de atâția ani și care a adus atâtea victime în rândul populației din ambele țări.
Lanis Anton Șahazizian