Redactor

COMENTARIU | Maurice Dolmadjian : Holodomor-ul ucrainean și blocada din Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 1931, în Ucraina, o foamete cumplită a provocat moartea a milioane de oameni. Rezervele de hrană și cereale sunt confiscate de putere și Stalin ordonă chiar blocarea satelor înfometate. Chinul foametei a dus la mai multe victime decât represiunea politică. Cuvântul Holodomor a fost folosit în Ucraina pentru a desemna exterminarea prin foamete și caracterul său intenționat. Ucrainenii de astăzi cred că au suferit un genocid la începutul anilor 1930. Creatorul termenului de „genocid”, Raphaël Lemkine a calificat la vremea lui această blocare a satelor ucrainene drept genocid, deoarece un anumit grup etnic a fost vizat. La 28 martie 2023, Franța a recunoscut Holodomorul ca genocid. Blocada și foametea au fost folosite ca o armă politică pentru a sparge rezistența ucraineană la colectivizare.
Astăzi, liderii Azerbaidjanului nu sunt inspirați de aceeași metodă de a înfometa poporul armean din Arțakh ( denumirea armeană pentru Nagorno-Karabakh) pentru a le zdrobi rezistența și a-i împinge să-și abandoneze pământurile ancestrale? Din 1921 până în 1991, pe parcursul a 70 de ani de tutelă azeră, armenii din Arțakh au îndurat ură, discriminare, exacțiuni, abuzuri, tot felul de maltratări, dar au rămas agățați de pământurile lor. Exterminarea sângeroasă ar fi prea spectaculoasă și dezastruoasă pentru regimul lui Aliyev. Arma înfometării este mai discretă. Nu lovește opinia publică, deoarece sângele nu curge. În timp, devine presantă, copleșitoare și în cele din urmă mortală. Armeni din Arțakh, dacă nu puteți accepta lipsurile de tot felul, puteți pleca, drumul este liber în cealaltă direcție! Din 1915, constatăm : „nicio condamnare, nicio sancțiune” și a continuat apoi cu pogromul din 1988 de la Sumgait, apoi cel de la Baku în 1990, apoi agresiunea criminală din 2020 și invazia Armeniei în 2022. Blocada din Arțakh – au trecut 5 luni – este un test decisiv. Suntem abandonați de toată lumea, chiar și de Rusia. Dacă capitulăm, Armenia în ansamblu va fi atunci pe linia de țintă. Mass-media vorbește despre Ucraina, Sudan, Mayotte… dar nimic despre blocada de la Arțakh. Această dramă este în prezent deasupra pământului. Să începem prin a o aduce pe pământ făcându-ne văzuți și auziți. Aceasta se numește o manifestare, la scară națională, europeană sau chiar globală, deoarece armenii sunt peste tot. Dar peste tot au tendința să dispară din peisaj. Nu putem sta cu brațele încrucișate și să mormăim unul către celălalt în colțul nostru. Secolul al XX-lea a fost martor la eradicarea populației armene din Armenia de Vest, cea a Armeniei de Est este probabil să aibă loc în secolul al XXI-lea. Să punem capăt impunității prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru că impunitatea face patul recidivei. Să dăm buzna în spațiul public, să ieșim din apatia noastră. Vom reuși în sfârșit să punem capăt acestui genocid nesfârșit? Ceea ce ne lipsește cel mai mult este furia.

armenews.com

Maurice Dolmadjian

Din 2020 este profesor de filozofie la Universitatea Inter-Ages din Dauphiné. A publicat în 2021 volumul „Mori și devii – de la genocid la exil ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *