Redactor

Comemorarea pogromului de la Sumgait

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică  26 februarie în prezența IPS Episcop Datev Hagopian a avut loc la Catedrala Armeană din București o slujbă de comemorare în memoria armenilor uciși în urmă cu 24 de ani la Sumgait. Reamintim că în zilele de 26-28 februarie 1988, ca răspuns la revendicările armeneşti privind dreptul la autodeterminare al Karabaghului, la Sumgait (oraş industrial azer de la litoralul Caspicii) a avut loc un (prim) pogrom  anti-armenesc, numărul oficial al morţilor fiind de cîteva zeci, cel estimat neoficial de cîteva sute.

În prim plan IPS Episcop Datev Hagopian, Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România și Nelly Matevosian, consul al Ambasadei

După slujbă au fost depuse coroane de flori, din partea Ambasadei Armeniei, Arhiepiscopiei Armene  și  Uniunii Armenilor,  la Monumentul genocidului din curtea catedralei.  Apoi a avut loc o întîlnire la care au vorbit senatorul Varujan Vosganian, excelența sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia în România  și  scriitorul  Bedros Horasangian. A fost vizionat documentarul Sumgait care prezintă momente din acele zile dramatice  precum și mărturii ale armenilor ce au reușit să scape din acest pogrom.

mai multe fotografii pe http://www.facebook.com/ArmeniansInRomania