Redactor

COMEMORAREA regretatului scriitor Simion Tavitian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMGP0006

 

Ziua de 14 noiembrie 2013 a avut o semnificatie deosebita pentru noi armenii din Constanta. In aceasta zi minunata ,Comitetul  UAR Constanta a pregatit o seara speciala dedicata scriitorului, jurnalistului, publicistului pe scurt omului de cultura Simion Tavitian.  Acesta data nu a fost aleasa intamplator, dat fiind faptul ca Dl. Tavitian, desi nascut la Cetatea Alba, a fost un adevarat dobrogean de etnie armeana. Seara a fost marcata de o profunda incarcatura emotionala pentru toti cei prezenti dar mai ales pentru fiica lui prezenta ca invitat special.  La ora stabilita, ora 18,  sala Prestige a hotelului Ibis s-a umplut de oameni, personalitati si cu totii au asteptat cu nerabdare sa inceapa sa-si depene amintirile comune cu cel  care a fost si va ramane in sufletele noastre, Simion Tavitian. In prima parte dupa binecuvantarea primita din partea parintelui Oșagan, s-au adresat multumiri invitatilor care au fost in numar mare.  Dl.Tavitian a fost cunoscut de multa lume, dupa cum bine se stie. O parte dintre ei au fost invitati dar multi dintre cei veniti, prieteni, colaboratori cu Dl. Tavitian au aflat din presa despre aceasta seara minunata, și au vrut sa ne fie alaturi fapt ce ne-am bucurat.   Stim cu totii ca Dl. Tavitian a fost  redactor sef adj. la ziarele “Cuget Liber”, “Dobrogea Noua”  si “Litoral” (printre fondatorii caruia se si numara);  a fost si jurnalist , de asemeni un pasionat filatelist premiat cu multe premii internationale, fiind editor si coordonator al singurului Magazin de filatelie, cartofilie si numismatica dar mai presus de toate a fost scriitor avand 18 volume care ii poarta semnatura.  Printre invitati ar fi trebuit sa fie si Dl. Prof. Marian Traian Gomoiu, m.c. al Academiei Romane care din anumite motive nu a putut fi prezent dar care a trimis un mesaj impresionant, Dlui Garabet din care citez :”Intamplator, mi-am intersectat clipe din viata cu cel disparut.  A ramas in mintea mea pentru totdeauna, o figura prietenoasa, plina de bunavointa si speranta- figura unui adevarat OM. Stangand fire de lumina din viata si carti, Simion TAVITIAN a raspandit scantei si bucurii in oameni, mai ales in Constanta, unde l-am cunoscut si apreciat”

Dupa prezentarea invitatilor a preluat stafeta Dna Arsaluis Gurau care cu maiestria-i binecunoscuta a fost un moderator minunat. Printre invitatii care au luat cuvantul si l-au elogiat pe scriitorul Simion Tavitian dar si pe Omul Simion Tavitian as aminti pe Conf. Univ. Dr. Aurelia Lapusan, care a facut o legatura intre ziua de ieri si ziua alipirii Dobrogei la patria mama, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Dumitrascu, care s-a referit la marele dobrogean Simion Tavitian, Prof. Univ. Dr. Michael Chirchor,si-a exprimat cuvintele de admiratie pentru tot ce a insemnat Simion Tavitian,  Gabriel Octavian Nicolae, Presedinte al Asociatiei Filatelistilor”Tomis”care s-a referit la filatelistul Simion Tavitian,apoi Dna Mihaela Burlacu,  Consilier la Directia de cultura in cadrul Consiliului Judetean Constanta care a transmis un mesaj de admiratie si multumire din partea Dl. Nicusor Constantinescu, Presedintele Consiliului Judetean. Prof. Traian Bratianu, Prof. Univ. Dr. Garabet Kumbetlian  si-au amintit cu placere perioadele cand activitatile lor s-au intersectat cu cele ale celui pe care noi l-am comemorat cu mandrie si respect.

Seara a fost presarata si cu poezie recitata de Cristina Oprean-Ciorei, actrita la Teatrul de Stat Constanta, care ne-a incantat cu doua poezii din Saiat Nova si Lucian Blaga, dar si cu muzica interpretata minunat de Dna  Armine Khachatryan, sotia Parintelui Oșagan. In final, plina de emotie, a luat cuvantul Anaid Tavitian care a tinut sa adresese multumiri tuturor celor care si-au adus contributia la reusita evenimentului, și anume Comitetului UAR Constanta, tuturor participantilor la eveniment, presei, in special ziarului“Cuget Liber” care a publicat un articol minunat in editia din 14 noiembrie (citește articolul) dar si postului de Radio Constanta care pe data de 4 noiembrie 2013 a dedicat o emisiune intreaga personalitatii lui Simion Tavitian. Invitati speciali  la emisiune au fost Anaid Tavitian, Prof. Arsaluis Gurau, Prof.univ. Dr.Gheorghe Dumitrascu si Gabriel Octavian Nicolae, Presedintele Asociatiei Filatelistilor “Tomis”.  De fapt luna noiembrie a fost pentru Anaid plina de surprise placute. Ei i s-a acordat si un premiu special pentru activitatea sa de secretar literar la Teatru de Stat Constanta, cu ocazia celei de-a VI-a editie a Galei Premiilor Radio Constanta.

As incheia printr-o replica pe care a rostit-o unul dintre cei care au luat cuvantul.  “ Si astfel un om devine nemuritor.”

Carmen Dropol