Comemorarea lui Harutiun Khîntirian, primul consul al Armeniei în România
2 martie este sărbătorită în Armenia ca Ziua Diplomației Armene. Cu această ocazie Ambasada Armeniei de la București a ținut să readucă în prim plan figura lui Harutiun Khîntirian*(1870-1959), primul consul general al Armeniei în România.
Din cauza vremii nefavorabile slujba de parastas, ce urma să aibă loc la mormîntul lui H. Khîntirian, aflat în Cimitirul Armenesc din București a fost oficiată la Catedrala Armeană de către PS Episcop Datev Hagopian împreună cu preot Oshakan Khachatryan în prezența ES Sergey Minasian, ambasador al Republicii Armenia în România, consul Ashot Grigorian și deputat Varujan Vosganian, președinte al U.A.R. Apoi au fost depuse, simbolic, coroane de flori la Monumentul genocidului, din partea Ambasadei, Arhiepiscopiei Armene și Uniunii Armenilor, iar ulterior acestea au fost trasportate la mormîntul din Cimitirul Armenesc.
După amiază, Ambasada Armeniei la București a organizat o recepție la care au participat membri ai misiunilor diplomatice acreditate la București și membri ai comunității armene.
*KHÎNTIRIAN Harutiun Scriitor, publicist erudit, fondator de publicații în limba armeană; primul consul general al Armeniei în România. S-a născut la Constantinopol (8 decembrie 1870). După ce parcurge etapele învățământului primar și liceal se înscrie la Institutul „Ghetronagan”, unde devine coleg cu poetul Arșag Ciobanian, poet și mare animator al literaturii armene. Arșag Ciobanian a vizitat România în anul 1933, la invitația profesorului N. Iorga, cu care prilej a ținut o seamă de prelegeri despre cultura armeană. Harutiun Khintirian se stabilește în România, mai întâi la Galați, apoi la Constanța (1896), ca în cele din urmă să devină funcționar în București, la Societatea de asigurări „Naționala”. În 1918, după încheierea ostilităților militare, H. K. fondează Uniunea Armenilor din România, devenind și primul ei președinte. În această calitate, având sprijinul autorităților române, H. K. eliberează pe numele Uniunii, „Buletine de naționalitate” tuturor refugiaților armeni, supraviețuitori ai masacrelor otomane. În aceeași perioadă, guvernul Armeniei propune României înființarea unui consulat general și numirea lui Harutiun Khintirian în funcția de prim consul general în București, începând cu data de 1 ianuarie 1922. Se mai înființează și două subconsulate la Constanța (vice consul Givan Altunian) și la Galați (vice consul Simion Kehaian). Între anii 1933-34, Harutiun Khintirian editează în București o publicație bilunară în limba armeană, cu caracter satiric, intitulată „Knaper” (Somniferul), iar tipografia „Hai Mamul” îi tipărește o culegere de fabule. În colaborare cu prozatorul și poetul Eduard Kolangian, H. K. scrie două comedii: „Bănuitorul” și „După 100 de ani”. Personalitate marcantă a literaturii armene din acea vreme, H. K. este primul tălmăcitor fidel în limba armeană a fabulelor lui La Fontaine și a poeziei eminesciene. Publică în „Almanahul armenilor din diaspora” (1941), traducerea poeziei „Mortua est” de Mihai Eminescu. La vârsta de 89 de ani, Harutiun Khintirian se stinge din viață (1959) și, este înmormântat la cimitirul armenesc din București. Prin bunăvoința fiicei sale, Satenic Bulgăr-Khintirian și a istoriografului Suren Kolangian, bogata arhivă a primului consul general al Armeniei în România a fost donată Bibliotecii Casei culturale armene din București.
(din Dicționarul Figuri de armeni din România de Arșag Bogdan Căuș)