Mihai Stepan Cazazian

Comemorarea Genocidului / Nikol Pashinyan : “Turcia încă nu și-a cerut scuze pentru ceea ce a făcut”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, 24 aprilie 2020 (AFP) – Prim-ministrul armean Nikol Pachinyan a cerut vineri, la comemorarea a 105 ani de la declanșarea Genocidului
Armene, ca Turcia să își ceară scuze țării sale pentru această „crimă împotriva civilizației umane “.

Comemorările au fost modeste în acest an și fără tradiționala paradă din cauza pandemiei de coronavirus. Memorialul Genocidului din Capitala, Erevan, a fost închis pentru public Într-un discurs video, Nikol Pachinyan a spus că la mai bine de un secol după fapte, „consecințele genocidului sunt încă resimțite”.

După ce a pus flori la memorial, el a denunțat genocidul ca fiind o „crimă nu doar împotriva identității noastre etnice, dar și împotriva civilizației uman “. “Turcia încă nu și-a cerut scuze pentru ceea ce a făcut”, a subliniat el, adăugând că Erevanul „cere” recunoașterea oficială a masacrelor din acele vremuri ca fiind Genocid. Armenii estimează că 1,5 milioane dintre ei au fost uciși sistematic de trupele Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial.

Turcia respinge termenul de genocid, invocând masacrele ca având loc pe fondul războiului civil și al foametei care au făcut sute mii de morți în ambele tabere.
Genocidul armean este recunoscut ca atare de aproximativ treizeci de țări și numeroși istorici.

În locul pelerinajului la Monumentul de lângă Erevan, armenii din întreaga lume au putut trimite numele printr-un SMS, astfel încât acestea
au fost proiectate pe stâlpii memorialului până în zori.
Comemorările au început joi, când oamenii au stins luminile în case și au aprins lumânări, pe întreg teritoriul Armenia, în timp ce clopotele bisericilor au sunat.