Arhiepiscopia Armeana

Comemorarea Genocidului Armean | Slujbe de Proslăvire în cadrul Eparhiei armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminica, 24 aprilie, după oficierea Sf. Liturghii Preasfinția Sa Episcopul Datev Hagopian în coslujire cu preoții a săvărșit slujba specifică preaslăvirii Sfinților Martiri ce s-a desfășurat în fața monumentului dedicate Genocidului din curtea Catedralei. La aceasta slujba au asistat Excelenta Sa dl. Sergey Minasyan, Ambasadorul Armeniei în România, dl. Varujan Vosganian, Președinte UAR, membrii consiliilor eparhiale și parohiale, precum și credincioși din cadrul parohiei. Au fost depuse coroane de flori în fața Khacikarului din partea Arhiepiscopiei Armene din România, Ambasadei Republicii Armene din România și Uniunii Armenilor din România.

În mesajul său Preasfinția Sa a vorbit despre martiri spunând: ,, Noi, cei de astăzi, suntem urmașii ai celor care au căzut  atunci. De mai bine de un secol ducem cu demnitate și dorință de dreptate amintirea celor petrecute și mulțumim Bunului Dumnezeu  pentru că ne dă mereu, prin taina Învierii, puterea de a merge mai departe către viitor. Neștiute, nebănuite sunt căile acestei vieți, dar poporul armean   dobândind tăria pe care ți-o poate oferi doar povara durerilor prin care ai trecut, pășește mai departe. Și-au găsit adăpost primitor în toate colțurile lumii, între acestea și pe pământul primitorului popor frate român. Avem astăzi, mai mult ca oricând sfânta datorie de suflet față de jertfa strămoșilor noștri. Prin mijlocirea sângiuirii martirilor noștri, prin sfânta taină a praznicului Învierii, prin roadele rugăciunilor noastre ne vom învrednici  spre a ne dărui neostoit  slujirii neamului nostru și făuririi temeliei idealului de vis și năzuință, a fi uniți în simțăminte, trăire și stăruință, pentru  tot ce a fost visul de secole al strămoșilor noștri, pentru tot ce dorim a fi cerul ocrotitor al generațiilor ce vor urma’’.

S-au rostit mesaje și din partea Ambasadei si Uniunii Armenilor de catre reprezentanții acestora.  

               Totodată slujba Proslăvirii a fost oficiată și la celelalte biserici din cadrul Eparhiei, după rânduiala specifică, depunându-se coroane de flori la monumentele Genocidului.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Fotografii: Amilcar Iovanescu (București)