Mihai Stepan Cazazian

Comemorarea Genocidului Armean la Iasi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

    IMG_4992                                                                  

 Uniunea Armenilor din Romania – Filiala Iasi a organizat un program cultural special pe data de 24 aprilie 2013 la sala de conferinte “ Mezanin” din Iasi,  cu scopul comemorarii Genocidului Armean.

La eveniment au participat atat membrii ai comunitatii armene din Iasi, cat si ai celorlate comunitati care ne sustin in proiectele culturale, dar si personalitati iesene interesate de istoria poporului armean.

         Seria de discutii s-a axat pe doua directii si anume: istoria Genocidului Armean ,  in special efectele dezastruoase ale exterminarii in masa a poporului armean,  dar si importanta promovarii conceptului de toleranta etnica, intr-o era a globalizarii, in vederea stoparii pizmei intre natiuni si a inabusirii din fasa a unor conflicte ce aduc atingere unei natiuni intregi, precum Genocidul Armean din 1915 care a indurerat intreg poporul armean.

         De ce promovarea conceptului de toleranta etnica in cadrul unei activitati de   comemorare a unui moment atat de sangeros ? Motivul, desi indraznet, este usor de inteles si cu semnificatii profunde, deoarece comunitatea armeana din Iasi a dorit prin prezentarea faptelor brutale din 1915 sa aduca un tribut tuturor armenilor decedati in Genocid, dar si sa constientizeze opinia publica despre necesitatea promovarii conceptului de toleranta intre popoare, ca fiind cheia stoparii oricarui tip de genocid, concept care la 1915 nu era agreat de puterile lumii, si prin urmare, au cazut prada mortii sute si milioane de suflete . Prin promovarea acestei valori culturale se poate pune capat conflictelor intre popoare si se deschide o noua epoca , a tolerantei si acceptarii faptului ca desi suntem diferiti, putem sa ne imbogatim cultural , respectand traditiile si istoria seculara a comunitatilor din jurul nostru.

      Asadar, prin discursurile participantilor la eveniment, s-a urmarit constientizarea publicului despre efectele masacrului natiunii armene, dar s –a dorit si prezentarea unei alternative la actiunile belicoase, si anume aceasta alternativa fiind incurajarea tuturor comunitatilor la o viata in armonie, asigurata de spiritul cultural tolerant, ce trebuie sadit in special in educatia tinerilor si a copiilor.

IMG_5008

Zare Nazarian – Vice-Președinte UAR, Zona Moldova

        Comunitatea armeana din Iasi, prin puterea exemplului, prin prezentarea in profunzime a tuturor aspectelor Genocidului Armean, doreste sa aduca in inima tuturor comunitatilor din Iasi  dorinta unui trai pasnic si tolerant, condamnă ura si răutatea intre natiuni, oferind o lectie de viata prin impartasirea durerii provocate in Genocidul Armean.

       Acest episod negru devine un simbol al luptei armenilor din Iasi  impotriva urii si a intolerantei entice intre neamurile de pe intreg globul pamantesc, ura ce nu poate da nastere decat la nenorociri, durere si moarte, si care trebuie anihilata prin toate mijloacele posibile, pentru ca exterminari in masa ca cea din 1915 impotriva armenilor sa nu mai aiba loc niciodata in istoria moderna a omenirii.

       Consecintele Genocidului Armean sunt greu de uitat, pana si  trecerea timpului, ce vindeca ranile trecutului, fiind neputicioasa in a cicatriza rana inca proaspat sangeranda din inima poporului armean.

       La finalul prezentarilor, organizatia de tineret a Uniunii Armenilor din Romania- Filiala Iasi a dorit sa aduca un tribut personalitatilor culturale armenesti ce si- au gasit sfarsitul in vremurile tulburi ale anilor 1915.  A fost sustinut de catre tinerii armeni un recital de poezie , fiind recitate poezii ale scriitorului Daniel Varujan, seara culturala  continuand cu  prezentarea  Revistei “ Siamanto” nr. 2/ 2013, editie speciala, dedicata Comemorarii Genocidului Armean. (vezi articolul despre revistă )

Daria Tănășuca