Mihai Stepan Cazazian

COMEMORARE LA CONSTANȚA – 103 ani de la Genocidul împotriva armenilor: 24 apr.1915 – 24 apr.2018

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

            Marți, 24 aprilie a.c. a avut loc la biserica armeană  SFÂNTA MARIA din Constanța, oficierea Liturghiei închinate memoriei sfinților martiri nimiciți în 1915 de furia bigotă și fanatismul religios al unor reprezentanți ai Imperiului Otoman. Uciși fiindcă nu s-au lepădat de credința lor creștină, de apartenența la neamul armenesc, acești mucenici ai creștinismului au fost sanctificați în 2015 la Ecimiadzin.

În predica rostită de părintele paroh Oshakan Khachatryan, acesta a adus un cuvenit omagiu eroilor care au preferat să moară neprihăniți,credincioși religiei străbunilor lor, decât să trăiască in umilință și nemernicie. Fie ca jertfa lor să dăinuie în amintire și eternă neuitare.

            După Sfânta Liturghie, enoriașii au presărat flori la monumentul Genocidului din curtea bisericii, apoi s-au îndreptat către Fântâna de la Cazino, unde se află instalat de acum un an Hacikarul adus din Armenia. Aici, părintele Oshakan a rostit rugăciunile de cuviință întru odihna sufletelor celor adormiți penru patrie și credință, rugăciuni  speciale de bune oficii și mijlocire către Dumnezeu, dedicate acestora.

            „De acum  – a rostit părintele Oshakan – ei sunt mediatorii noștri sfinți pentru rugile noastre către Dumnezeu. Să ne întărim în credință cum s-au întărit ei când au avut de ales. Recunoștința noastră față de cei ce s-au jertfit pentru credință, patrie și unitatea poporului armean este veșnică. Să păstrăm vie amintirea lor”.

A.G.

Fotografii: Areknaz Tatosian