Mihai Stepan Cazazian

Comemorare Hrant Dink la Catedrala Armeană din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Duminică, 28 ianuarie 2018, după Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, a oficiat slujba de pomenire în memoria lui Hrant Dink, ziarist armean de renume în Turcia, asasinat acum 11 ani, la 19 ianuarie 2017, în apropierea redacției ziarului armenesc Akos din Istanbul.

După slujba de pomenire, clerul prezent condus de Preasfinția Sa, precum și credincioșii prezenți, s-au deplasat la monumentul  – Khacikar, amplasat în curtea Catedralei, pentru un moment de rugăciune și depunerea de coroane din partea Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, Ambasada Republicii Armenia în România și Uniunea Armenilor din România.

La slujba de pomenire și depunerea de coroane au participat E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia, și domnul deputat Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România.

Hrant Dink a fost o personalitate cunoscută a presei scrise din Turcia și din lumea armeană, ieșind mereu în evidență prin obiectivitatea abordării tuturor problemelor, dar și prin spiritul critic și just în analiza diverselor teme politice. Dar mai mult decât toate și-a închinat viața și osteneala slujirii adevărului și dreptății spre recunoașterea  realității dureroase a genocidului armenilor din 1915 și a respectării drepturilor minorității armene din Turcia. Sfârșitul i-a fost crud, nedrept, nemeritat. Se încerca prin asasinarea  sa eliminarea încă  unui glas care cerea insistent și neobosit Dreptate și Adevăr! Era vocea care se făcea tot mai mult auzită și ascultată, era vocea care stârnea ecou, dar era vocea care trebuia să piară!

Numele lui Hrant Dink nu a fost uitat, nu poate fi uitat!  Va rămâne pururi ca o pildă mereu actuală pentru toți cei care asemeni lui, cred în astfel de idealuri. Crezul său este viu, frumos, este semnul biruinței sale.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România