Mihai Stepan Cazazian

Colegul nostru, Arsen Arzumanyan, şi-a susţinut teza de doctorat despre comunitatea armeană din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Poza-1

 

Pe data de 2 decembrie 2015, colegul nostru, Arsen Arzumanyan, doctorand al facultății de Științe politice a Universității din București, și-a susținut teza de doctorat, întitulat “Comunitatea armeană din România: prezervarea moştenirii unei minorităţi naţionale” (originalul în limba engleză: The Armenian Community in Romania: Preserving the Heritage of a National Minority, 256 pp.). Teza tratează rolul și importanța comunității armene în viața politică, economică și culturală a principatelor române, apoi și a României unite, începând de secolul X până în zilele noastre. Autorul a folosit, ca bibliografie, cca. 100 de cărți, anuale, reviste, ziare etc., cca. 80 surse de pe internet, mai mult de 20 de interviuri, precum și materiale de arhivă.

 

Una dintre cele mai interesante părți ale tezei sunt propunerile, care pot constitui subiecte de dezbatere dar și rezolvări ale unor  probleme privind comunitatea armeană. După cum susține Arsen, astăzi, pierderea limbii armene şi asimilarea sunt provocările esenţiale ale comunităţii armene din România, iar această lucrare cercetează aspectele privind trecutul şi prezentul ei, precum şi oportunităţile în viitor. Teza este o provocare adresată cercurilor științifice, armenilor din România și din alte țări, dar și celor care sunt interesați în chestiunile legate de minoritățile naționale în general.

 

Iată mai jos câteva puncte importante ce prezintă domeniile cercetate:

Istoria comunităţii armene pe pământ românesc şi rolul ei în viaţa politică, economică şi culturală, referindu-se la fiecare comunitate armeană locală din România;  Culegerea, descoperirea şi verificarea câtorva zeci de toponime armeneşti sau care se presupune a fi armeneşti;  Implicarea şi impactul legislaţiei internaţionale şi româneşti în viaţa minorităţilor naţionale şi mai ales a comunităţii armene din România după Revoluţia din 1989;  Analiza rezultatelor recensămintelor populaţiei după etnie şi limba maternă (1930-2011) pentru a descoperi numărul adevărat al populaţiei armene şi al vorbitorilor de limba armeană în România, precum şi descoperirea greşelilor în aceste rezultate;  Analiza comparativă a rezultatelor ultimului recensământ de populaţie (2011) şi ale ultimelor alegeri parlamentare (2012) printre minorităţile naţionale;  Rolul UAR, ca unică organizaţie laică, în dezvoltarea comunităţii armene;  Situaţia actuală şi perspectivele comunităţilor armenești din diferite oraşe ale României;  Reprezentanţii armeni din politica României şi activităţile lor, precum şi implicarea membrilor comunităţii într-un număr considerabil de domenii de activitate din România;  Relaţiile între comunitatea armeană din România şi Republica Armenia după independenţa ei din 1991, precum și comunitatea armeană ca punte de legătură în relaţiile bilaterale româno-armene.

 

Poza-2

De la stânga: Conf. univ. dr. Florin Diaconu (referent – Universitatea din București); Prof. univ. dr. Arthur Atanesyan (referent – Universitatea de Stat din Erevan); Arsen Arzumanyan; Prof. univ. dr. Ioan Stanomir (președintele comisiei – Universitatea din București); Prof. univ. dr. Radu Carp (coordonator științific – Universitatea din București); C.ș.I dr. Lucian Nastasă-Kovacs (referent – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

Arsen Arzumanyan s-a născut în Erevan, pe 24 aprilie 1989. Între anii 2005-2011 a urmat cursurile Facultății de Relații Internaționale din Universitatea de Stat din Erevan unde a obținut licența și apoi masteratul. După un an pregătitor de limba română la Universitatea din București, a început doctoratul, în 2012.  Înainte să vină în România, a învățat și la Școala diplomatică a MAE din Republica Armenia. A participat la multe seminarii și școli de vară în Armenia, Siria, Polonia, Republica Moldova. În afară de două dialecte ale limbii sale materne (occidentală și orientală), el vorbește limbile română, engleză, rusă și arabă.

Între anii 2010-2011, Arsen a fost expert în Departamentul Relațiilor Externe al aparatului Guvernului Republicii Armenia. În anul 2013 a fost consilier personal al ministrului economiei al României. Din 2014, el lucrează la Uniunea Armenilor din România, fiind corespondent de presă și coordonator  pe relația UAR cu instituții din Armenia și Diaspora armeană.

Poza-3

După o conferință de presă a ministrului Economiei, Varujan Vosganian (25 iulie 2013)

 Arsen mărturisește că implicarea  în activitățile comunității l-au ajutat foarte mult în realizarea cercetărilor pentru teza de doctorat. Mai mult, în aprilie 2015, împreuna cu președintele UAR, Varujan Vosganian, el a fost invitat la emisiunea “Europolis” din TVR 1. Iată link-ul emisiunii:

http://www.tvrplus.ro//editie-euro-polis-329114

Îl felicităm pe Arsen pentru obținerea titlului de doctor în științe politice și îi urăm succes în viitor.

Poza-4

Întâlnirea dintre Hranuș Hakobian, ministrul Diasporei al Armeniei și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi (29 septembrie 2015)

 

 

 

 

One Response to Colegul nostru, Arsen Arzumanyan, şi-a susţinut teza de doctorat despre comunitatea armeană din România

  1. Corina Derla December 14, 2015 at 2:00 pm

    Felicitari!