Mihai Stepan Cazazian

Colecţia de Jazz

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Fascinaţia improvizaţiei vă este dezvăluită în fiecare sâmbătă şi duminică la Colectia de jazz – o emisiune care îşi propune să ofere înregistrări inedite colecţionarilor împătimiţi, fanilor, dar şi să deschidă apetitul pentru jazz celor mai puţin familiarizaţi cu acest gen muzical. Această ediţie face parte dintr-o serie de emisiuni pe care o dedicăm muzicienilor români invitaţi în studioul Radio Romania Muzical. Veţi asculta interviuri şi muzică originală compusă şi interpretată de jazzmenii români; vom parcurge câteva etape din istoria jazzului românesc, alături de invitaţi precum Nicolas Simion, Capriel Dedeian, Garbis Dedeian, Zoltan Boroş, Adrian Enescu.

Fiecare week-end la Colecţia de jazz îi este dedicat unui muzician român. Ediţiile 19 şi 20 martie 2011 îl au ca invitat pe Capriel Dedeian, chitarist, compozitor, lider de formaţie, aranjor. In 19 decembrie 2010 a împlinit 50 de ani. Si-a sărbătorit ziua de naştere printr-un concert şi o lansare de carte (o culegere de teme de jazz).

Muzician neobosit şi modest, Capriel Dedeian îşi petrece mai tot timpul în studioul său de înregistrări şi pe scenele de concert, compunând sau repetând la chitară singur sau cu formaţia Jazz Challenge.
Despre debutul său muzical, despre pasiunea pentru jazz, despre colaborările cu alţi muzicieni, despre familia sa plecată de la Erevan ne va vorbi în emisiunile care îi sunt dedicate:

„Am crescut cu muzica armenească în casă, bunicul ne cânta când eram copii. Aşa am luat legătura cu muzica…Am ascultat muzica pe discuri de vinil…Jazzul – la chitară – l-am învăţat singur, sunt autodidact, poate singurul colaborator cu care descifram tainele jazzului era fratele meu, Garbis Dedeian – care este un îndrăgostit etern de jazz. El a fost un model pentru mine, însă şi tatăl nostru a cântat la clarinet şi la chitară, ca amator.”

Timp de mai multe săptămâni vă oferim întâlniri cu muzicienii români la Colecţia de jazz – câteva ocazii de a-i descoperi prin muzică, dar şi prin impresiile mărturisite în faţa microfonului.

Vă aştept cu drag în fiecare sâmbătă şi duminică la Radio România Muzical şi pe pagina de internet a emisiunii Colecţia de jazz pentru a asculta şi on-line arhiva noastră audio.

Daniela Nicolae

radio romania cultural