Mihai Stepan Cazazian

Coabitare, Cultură şi Respect – BACĂU 2018

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Începând cu anul 1998, ziua de 18 decembrie în România se sărbătoreste “Ziua minorităţilor naţionale”, dar din anul 2017, în conformitate cu Legea 247, această zi a devenit „Sărbătoare Naţională”.

Cu acest prilej, Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău a iniţiat diverse manifestări culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică, de o înaltă ţinută artistică.

            Şi anul acesta în perioada 10-12 decembrie „Ziua Minorităţilor Naţionale” sub genericul – Centenar Marea Unire 1 decembrie 1918 şi Prima Republică Armenia 28 mai 1918 –  s-au desfăşurat multiple activităţi dedicate acestor două mari evenimente ale popoarelor prietene, România şi Armenia.

Activităţile au fost organizate şi coordonate cu pricepere şi entuziasm de către preşedintele Uniunii Armenilor din România-Sucursala Bacău, Vasile Agop.

Pe data de 10 decembrie sub cupola sălii „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău a avut loc un spectacol cultural interetnic specific evenimentului. Spectacolul prezentat de scriitorul Mircea Bostan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, s-a bucurat de o largă participare din partea locuitorilor urbei, îmbucurător fiind şi faptul că la manifestare au participat foarte mulţi elevi de la: Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Național de Artă „George Apostu“ şi Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen”.

Seara a fost deschisă de comunitatea armeană. Mezzosoprana SONIA HAZARIAN interpretând magistral o suită de colinde internaţionale de Crăciun, fiind acompaniată la pian de profesor Izabela Braşoveanu. Apoi, a urcat pe scenă compozitorul şi chitaristul CAPRIEL DEDEIAN, care, ca un adevărat Jimmy Page ne-a transpus pe tărâmul armoniilor, interpretând cu mare virtuozitate un potpuriu de muzică tradiţională armenească. În domeniul artei „făcută cu picioarele, dacă ai cap”, ansamblul de coregrafie al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău, coordonat de doamna profesor Simona Baicu, ne-a arătat „cum este să zbori fără să ai aripi”, iar balerinele şi-au urmat „zborul” pe muzica lui Aram Haciaturian.

Au urmat reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România filiala Bacău, care au cântat şi au dansat ridicând sala în picioare, în ropote de aplauze. S-au evidenţiat Formaţia de muzică germană „Zwei Mal Zwei” şi Ansamblul de dansuri tradiţionale „Ringelreihn” de la Colegiului Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău.

În continuare, vorba lui Şerban Foarţă prin glasul celor de la Pheonix: „Giacardea, cardea,/Gialino mura,/Gia mura, mura,/Ce mişto” a urcat pe scenă Partida rromilor Pro-Europa, iar grupul de fete „Baxtalo” a dansat „de dragoste şi de blestem”; urmaşul lui Toni Iordache, tânărul Lupu Alexandru a interpretat la ţambal o melodie populară din folclorul rromilor.

Chiar dacă erau în sărbătoarea „Hanuka” – „Sărbătoarea Luminilor”, evreii au venit alături de noi şi au sărbătorit prin cântec această zi deosebită în viaţa minorităţilor etnice din Bacău. Astfel corul „Shalom” dirijat de doamna Rodica Herman, a interpretat cu aplomb cântece tradiţionale evreieşti cu specific de sărbători. Spectacolul s-a terminat într-o atmosferă de bucurie şi prietenie cu urări de bine pentru sărbătorile de iarnă şi a noului an cu promisiunea certă de întâlnire şi în anul 2019.

Ziua de 11 decembrie s-a axat pe coordonatele simpozionului. În această zi, în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Bacău, purtând amprenta evenimentului, în prezenţa unei asistenţe numeroase şi invitaţi de seamă, s-au prezentat comunicări interesante, captând astfel atenţia publicului. Invitaţii la simpozion bucurându-se de prezenţa dlui Geo Popa, ministru secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii şi al Indentităţii Naţionale, care prin cuvântarea domniei sale ne-a aratat semnificaţia înfăptuirii statului naţional unitar român, şi a Primei Republici Armenia, îndemnând, astfel, tinerii la studiu şi lectură. Au mai participat: Ramona Florescu, şef serviciu comunicare, imagine, activităţi publice şi relaţii cu presa din partea Consiliului Judeţean Bacău şi Dragoş Daniel Ştefan, viceprimar din partea Primăriei Bacău, care în acelaşi spirit de respect şi apreciere l-a felicitat pe organizator, concluzionând faptul că astfel de manifestări sunt binevenite şi educative pentru toţi participanţii.

A luat cuvântul documentat şi cu pasiune doamna profesor Adina Şerban despre „Armenia în lume”, un eseu interesant despre Armenia, poziţionarea geografică, climă, economie, turism şi obiectivele demne de vizitat. Doamna profesor Jeny Ghioc a prezentat repere esenţiale cu privire la Centenarul – Marii Uniri şi Prima Republică Armenia de la 1918.

 În final, scriitorul Mircea Bostan a lecturat un amplu şi documentat material despre Marea Unire şi Prima Republică Armenia, punctând în mod deosebit contribuţia armenilor la Marea Unire din 1918. Şi astfel s-au tras storurile şi peste a doua zi.

 Ziua a treia s-a desfăşurat la sediul armenilor din Bacău şi a constat în prezentarea de către scriitorul Mircea Bostan a celei de-a doua ediţii a studiului monografic „Viaţa lui Criste Cristoveanu”, lucrare a profesorului Victor Mitocaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Manifestarea a avut privilegiul de a-l avea invitat de onoare pe profesor Andrei Cristoveanu, nepotul lui Criste Cristoveanu.

Ne-am aşezat la taclale, la o cafea bună asortată cu dulciuri tradiţtonale de casă, impresii şi bucurii aduse sufletului, triunghi de zile festive sărbătorite cu mult patriotism şi dragoste de ţară, cum nu prea mai vezi în ziua de astăzi.

Mulţumiri din suflet organizatorilor şi participanţilor! Noul an să ne găsescă sănătoşi, fericiţi şi dornici de noi realizări.

La mulţi ani binecuvântaţi şi frumoşi!

 

Cristina-Elena Stoica – membră simpatizantă a UAR suc. Bacău