Redactor

Cluj: Universitatea Babeş-Bolyai vrea Institut de Armenologie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

download

Universitatea Babeş-Bolyai ar putea fi prima instituţie de învăţământ superior din regiune care va avea un Institut de Armenologie. Anunţul a fost făcut de profesorul Lucian Năstasă-Kovacs.

El a declarat că există contacte excelente cu universităţi din Armenia, care ar fi interesate în dezvoltarea studiilor legate de limba, cultura şi istoria acestei ţări.

Interesul este foarte mare pentru zona Clujului în contextul în care oraşul Gherla este considerat în mod tradiţional capitala armenilor din România. De altfel, vechiul nume al Gherlei este Armenopolis.

Oraşul a fost fondat de coloniştii armeni, emigraţi din Moldova în Transilvania în perioada habsburgică.

Gherla a fost construită de la zero de un arhitect italian angajat de bogaţii comercianţi şi bancheri armeni din această comunitate şi, practic, a fost primul oraş sistematizat din lume.

Străzile din centrul vechi sunt construite după un plan rectangular, iar biserica armeano-catolică din Gherla este considerată de către locuitorii oraşului ”buricul Pământului”, după cum spune liderul comunităţii armeneşti, Janos Estegar.

El a adăugat că o legendă a armenilor gherleni spune că acea biserică este cel mai înalt lăcaş de cult armeano-catolic din lume.

În completarea acestei știri, publicate de romanialibera.ro, să spunem că  acest demers este susținut de  prof. dr. în teoria artei,  Levon Ciukaszian, șeful catedrei UNESCO de istorie și teorie a artei armene din cadrul Universității de stat din Erevan  care s-a aflat într-o  misiune de cercetare științifică la Cluj și Gherla, la sfîrșitul lunii noiembrie.  ( vezi articolul din araratonline.com )