CLUJ / “Repere culturale armenești. Istorie și memorie în secolul XX”
Muzeul de Artă Cluj-Napoca a organizat, în data de 21 aprilie 2017, simpozionul cu tema “Repere culturale armenești. Istorie și memorie în secolul XX” și vernisajul expoziției pictorului Ovidiu Panighianț. Evenimentele au fost organizate în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, Institutul de Armenologie al Universității Babeș-Bolyai și Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate, UBB.
În prima parte a zilei, dedicate culturii armene, au avut loc o serie de prelegeri legate de cultura, identitatea, moștenirea comunității armene și impactul genocidului asupra evoluției acestei comunități în spațiul românesc și nu numai. Cu această ocazie au luat cuvântul: E.S. Hamlet Gasparian (ambasadorul Republicii Armenia în România), Vákár István (vicepreședintele Consiliului Județean Cluj), Sebesi Karen Attila (președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Cluj), Lucian Nastasă Kovacs (managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca), Pavel Dallakian (analist politic), Narcis Antonian (redactor revista Ararat), Paul Crăciun (doctorand al UBB) și Iakob Attila (muzeograf).
În cea de-a doua partea a zilei a avut loc vernisajul expoziției artistului de origine armeană, Ovidiu Panighianț. La vernisaj au luat cuvântul: Ovidiu Panighianț, care a prezentat publicului conceptul artistic al lucrărilor sale și Lucian Nastasă Kovacs, care a rostit câteva cuvinte privind caracterul evenimentului și momentul ales pentru vernisarea expoziției. În cadrul evenimentului a avut loc și un moment artistic prezentat de actorii Elena Ivanca și Sevesi Karen Attila.
Expoziția Ovidiu Panighianț rămâne deschisă spre vizitare până în data de 28 mai 2017.