Eduard Antonian

CLUJ NAPOCA /  EXPOZIȚIA CENTENAR. 

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

REPUBLICA ARMENIA.  ROMÂNIA – MAREA UNIRE

 

Marți, 20 noiembrie, în inima Ardealului la Cluj Napoca a avut loc vernisarea Expoziției “CENTENAR. Republica Armenia.  România – Marea Unire”.

Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene, dar, în acelaşi timp, aduce un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, aşa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaştere pentru naţiunea armeană.

Gazde primitoare ne-a fost domnul Prof. Dr. Tudor Sălagean, Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, locul unde a avut loc evenimentul precum și Dl. Karen Sebeși, Președintele Sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România.  Vernisajul s-a bucurat și de participarea E.S.Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România.

 

 

 

 

 

 

Au luat cuvântul, subliniind importanța momentului, a personalităților de atunci, români și armeni precum și a evenimentelor de acum 100 de ani, E.S.Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, Dl.Vakar Istvan, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Karen Sebeși, Președintele Sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România, Istoricul Alexandru Simion precum și colegul nostru Eduard Antonian, istoric și jurnalist. A urmat un moment poetic susținut de actorul Emanuel Petrean care a recitat din lirica armeană și română precum și un microrecital al surorilor Kasabian ce au interpretat minunat câteva piese muzicale cu aceeași tematică.

Expoziția (prezentată pentru prima dată la București în luna mai), realizată de Ambasada Republicii Armenia în România și de Uniunea Armenilor din România s-a bucurat, la Cluj Napoca de prezența unui numeros public, români, armeni și nu numai, vădit interesați de istorie și cultură.

Felicitări și mulțumiri organizatorilor, Sucursalei UAR Cluj cei care au fost și de data aceasta gazde perfecte !