Cluj / Festivalul „Curtea Armenească”, ediția a 3-a

Ca și în anii trecuți, în lunile de vară armenii din România se întâlnesc în Transilvania cu diferite ocazii. În perioada 1-3 iulie 2022, sucursala Cluj a Uniunii Armenilor din România (președinte – Karen Sebesi, secretară – Ana Steib) a organizat cea de-a 3-a ediție a Festivalului „Curtea Armenească”, în colaborare cu Consiliul județean Cluj, Ambasada Republicii Armenia în România, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Institutul de Armenologie din cadrul UBB. Evenimentul a avut loc în inima municipiului, în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Înainte de deschiderea festivă, la Biblioteca Centrală Universitară, a fost prezentată o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de relații diplomatice între Armenia și România și o altă expoziție de manuscrise armenești inedite și cărți păstrate în bibliotecă.

La deschiderea festivă Vakar Istvan, vicepreședintele CJ Cluj, armean de origine, a menționat că armenii din Transilvania sunt creatori de cultură: „Cel mai binevenit este faptul că în Cluj putem să ne păstrăm tradițiile și cu toții, armenii din celelalte orașe românești, putem fi și aici împreună”.
În discursul său, Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, a subliniat: „Deși, de secole, locuiesc departe de patria lor istorică, membrii comunității armene din România continuă să își îndeplinească importanta misiune, grație artei și culturii, păstrând atât imaginea națională, dar și oferind noi nuanțe paletei culturale românești și mondiale”.
În continuare a vorbit Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și al Institutului de Armenologie, care a spus: „Comunitatea armeană este o comunitate culturală, este una dintre cele mai preocupate, consumatoare și producătoare de cultură, iar România a beneficiat enorm de prezența comunității armene”.
Florin Kevorkian, moderatorul festivalului, a citit mesajul președintelui UAR, Varujan Vosganian, care a subliniat importanța celor două orașe regale armenești, Gherla (Armenopolis) și Dumbrăveni (Elisabethopolis), prezența comunităților armenești în regiunea istorică a Transilvaniei. În numele comunității armene clujene, Paul Anca, un membru al acesteia, le-a mulțumit tuturor spectatorilor și invitaților la festival.

În aceeasă zi, publicul s-a bucurat de frumoasele dansuri armenești ale ansamblului „Hayakaghak” din Gherla (coregrafă Erika Esztegar) și de concertul minunat susținut de Cosmin Rafael Bălean Band, cu mai multe melodii noi armenești.

A doua zi a fost marcată de mai multe evenimente interesante, printre care menționăm dansurile tradiționale românești, vernisajul expoziției de picturi pe sticlă, realizate de Ermone Zabel Martaian, precum și două momente muzicale deosebite: concertul instrumental al surorilor Kasabian și concertul lui David Yengibaryan, un adevărat virtuoz al acordeonului, invitat special din Budapesta unde s-a stabilit în anii ’90.



Duminică, în ultima zi a festivalului, a avut loc un concert cu lucrări din creația lui Aram Khaciaturian, interpretate de Eva Butean, Aurelian Băcan și Radu Dunca, care a fost urmat de concertul de muzică klezmer cu formația Mazel Tov. Ziua a continuat cu proiecția filmului documentar „Când moartea întârzie să apară sau povestea lui Harutiun Fringhian”, realizat de Armine Vosganian. Festivalul s-a încheiat cu concertul celebrei cântărețe Corina Chiriac, de origine armeană, care i-a bucurat pe spectatori cu melodiile sale cunoscute.


Pe tot parcursul festivalului a fost organizat un târg unde vizitatorii au putut să găsească mai multe lucruri tradiționale armenești, românești, precum și cărți, bijuterii și altele.
Felicităm sucursala Cluj pentru organizarea acestui festival minunat și așteptăm cu nerăbdare cea de-a 4-a ediție a festivalului, în 2023.
Arsen ARZUMANYAN




