CLUJ.COM / Povestea armenilor din zona Transilvaniei…
…de unde vin și cine sunt? | Universul etniilor din județul Cluj
,Numai acela este om care știe să citească și să scrie.” – Proverb armenesc
Foto: Cluj Tourism, Antal Enikő
Dacă vei întâlni vreodată un armean, vei avea parte poate de cea mai frumoasă experiență umană, cu siguranță relevatoare, pe care o vei rememora pentru mult timp. Te va cuceri iremediabil felul de a fi a acestor oameni, patosul oratoric și pasiunea cu care își povestesc istoria, umorul lor inteligent, acel cod al onoarei specific populațiilor muntene, și modul în care un armean știe să-și prezinte etnicitatea într-o manieră care te face să crezi că în lume sunt două popoare alese. Totul a pornit de la armeni, adică tot ce-i mai bun și mai demn de apreciere în această lume își are originea în acest popor. Această emfază este pe deplin asumată în istorie, de strămoși și de urmași, fiind purtată ca un nimb al veșniciei și al mândriei.
Vă puteți convinge de veridicitatea celor afirmate mai sus ascultându-l pe domnul Ioan Esztegar, administratorul civil al Catedralei Armeano-Catolice, precum și președintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România » De vorbă cu un armean la Gherla: o neașteptat de savuroasă vizită la Catedrala Armeano-Catolică | VIDEO
De la Ararat la Carpați: mitul nașterii unui popor
Începuturile națiunii armene coboară în timp până în anul 2343 î.Hr., atunci când Haig ,,fiul lui Torgom, fiul lui Tiraz, fiul lui Gomer, fiul lui Iafet, fiul lui Noe” se afla în Babilon, pe platoul Sanar-ului. Cearta lui Hiag cu zeul babilonian al pământului, Bel, îl determină pe cel dintâi să se îndrepte spre pământurile străbunilor săi, în ținuturile Araratului, unde întemeiază o așezare numită Haigașen. Simțindu-se sfidat, zeul Bel pleacă în fruntea armatei pe urmele lui Haig cu care luptă teribil. Într-un moment de neatenție însă, Haig lansează o săgeată care-l străpunge pe Bel direct în piept. În cinstea strălucitei victorii, Haig numește valea pe care s-a desfășurat sângeroasa luptă ,,Haioț – dzor” (valea armenilor) și trece la organizarea statului armean.
citește articolul integral pe cluj.com