Mihai Stepan Cazazian

Clipe armeneşti în capitala europeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Deja se ştie, armenii se pot întalni oriunde, planificat sau nu. De la Europa, la America, şi chiar Asia. Iar timpul petrecut împreuna lasă întotdeauna o amprentă greu de uitat.

Aşa şi eu, încă rememorez clipele de la începutul acestei luni când am avut ocazia să petrec 4 zile în capitala europeană – şi prima capitală în care a fost inaugurat un Hacikar –, Bruxelles, în compania a 12 tineri armeni veniţi din toate colţurile lumii (Bulgaria, Grecia, Ucraina, Franţa, Armenia).

Ceea ce ne-a adus împreună a fost programul GORIZ, organizat de AGBU (Armenian General Benevolant Union) Europa. Programul îşi doreşte să găsească noi lideri în cadrul diferitelor comunităţi armene din Europa, cu scopul de a dezvolta o reţea, de a-i instrui, consilia şi sprijni în diverse proiecte cu tematică armeană.

Cu unii dintre participanţi, legătura s-a facut foarte repede, descoperind cu placută surprindere că avem prieteni comuni. Nici cu ceilalţi nu a fost nevoie de foarte mult timp pentru acomodare, dovedind încă o dată spiritul prietenos al armenilor.

Cele 4 zile pot părea puţine, însă programul a fost atât de intens încât la sfarşit aveam cu toţii impresia că ne cunoaştem de luni bune. Zilnic am luat parte la seminarii şi discuţii având ca temă principală diaspora armeană, Uniunea Europeană şi angajamentul civic. Una din zile a fost dedicată vizitei la Parlamentul European şi instituţiile acestuia. Astfel, ne-am familiarizat cu toţii cu unele concepte, am dezbătut oportunităţi de proiecte şi sperăm că vom reuşi să le punem şi în practică. Concluzia generală a fost că fără o implicare comună, fără comunicare, şansele de reuşită sunt minime. Nici susţinerea financiară nu este de neglijat, iar discuţiile despre fondurile europene ce pot fi accesate ne-au dat de inţeles că totul este posibil cu puţină determinare.

Momentele mai destinse au avut loc seara când ne strângeam cu toţii la masă sau la o scurtă plimbare prin oraşul luminat deja de sărbatoare. La un pahar de bere belgiană, am stabilit, şi informal, că vom face tot posibilul să derulăm proiecte comune, în special pentru zona balcanică (Romania, Bulgaria, Grecia).

Participarea la acest eveniment mi-a facut o deosebită plăcere şi multumesc pe această cale atât celor de la U.A.R., cât şi celor de la AGBU Europa. Sper ca proiectele să nu se lase aşteptate prea mult şi că această primă participare a României la GORIZ să aibă o continuitate.

Următoarea acţiune a AGBU Europa va avea loc în Bulgaria cu ocazia celei de-a 10- a editii a Jocurilor Sportive Euro-Armene ce va avea loc la Sofia, în perioada 6-9 Aprilie 2012.

Luiza Tănăsie