Elena Chobanyan

Cinematografia armeană are nevoie de implicare şi profesionişti spune Hakob Karanfilyan, operator şi director de filme

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Când ești inventiv, plin de imaginaţie, ai dorința de a crea filme sau alte capodopere, este dificil să te ocupi şi de finanţarea, producerea acestor filme în acelaşi timp, căci în primul rând trebuie să fii concentrat pe creație. Vă prezentăm un scurt interviu cu operatorul şi directorul de filme, Hakob Karanfilyan, oferit revistei “Ararat”.

  – Sunteți foarte ocupat, în momentul de faţă la ce filme lucrați?

– Planificăm filmarea unui lungmetraj în această vară. Filmul se numește “Tamzara”. Există, însă şi un alt proiect, un lungmetraj de ficțiune alcătuit din 16 părți, pe care-l vom începe  tot în acest an. Nu voi spune încă titlul.

De ce? Este un secret?

– Da (zâmbește).

Iar actorii sunt bine-cunoscuții noștri armeni?

– Doi actori sunt cunoscuţi, dar celălalţi nu prea sunt cunoscuţi, dar sunt profesionişti.

Ce face operatorul, directorul de imagine? Ce abilități ar trebui să posede acesta?

– Multe. Cinema-ul este o imagine, indiferent de prezenţa sau absenţa actorilor. Imaginea trebuie să existe neapărat. În multe cazuri aceasta ar trebui creată în concordanță atât cu actorul, cât și cu scenariul filmului din punct de vedere al culorilor, luminii sau a altor elemente tematice. În toate scenele  filmelelor operatorul ia decizia finală, deoarece prin munca sa filmul devine mult mai interesant din punct de vedere vizual, coloristic sau al altor elemente tehnice. Fiecare detaliu ar trebui să fie planificat dinainte. Regizorul gândește scena aşa cum își imaginează el jocul actorilor, după care operatorul dă mişcare imaginii, decizând din ce unghiuri şi în ce fel să filmeze actorul pentru a face scena mai vizuală. În orice caz, actorul trebuie să semneze un contact înainte de filmare, dar din păcate în Armenia nu există acest procedeu, ceea ce este o problemă. În multe cazuri, actorii nu cunosc textele şi scenariul filmului, ceea ce este un comportament neprofesionist.

Oare nu pot face improvizații?

– Regizorii permit improvizații doar actorilor profesioniști!

– Este clar. După cum ştim, filmele dvs. sunt dedicate Armeniei și Armeniei de Vest. De exemplu, în cadrul diferitelor proiecte ați filmat în Arțakh, apoi Templul Zvartnoț, Insula Akhtamar, Ani, Kars, Cilicia, iar recent Israel, moştenire şi monumentele armenești, etc.

– Aşa este. Filmele mele documentare sunt difuzate la televiziuni locale armeneşti, precum și în Rusia și SUA. Acum acestea  sunt difuzate în seriale pe televiziunea “Armenia Nouă” în ciclul “Patrimoniu armean”, dedicat monumentelor armenești.

Cine v-a finanţat filmele documentare?

– Inițial, am investit eu însumi în realizarea acestor filme documentare, apoi  au fost cofinanțate, de câteva ori, de către Ministerul Cultură din Armenia. Să sperăm că în viitorul apropiat vor fi şi alte oferte de finanţare.

– …Mai ales când calitatea și conţinutul filmelor dvs. este la un nivel ridicat. Vă dorim succes!

– Mulțumesc.

interviu realizat de Elena Ciobanyan