Mihai Stepan Cazazian

CINEMA / Imagini rare cu supraviețuitori ai genocidului armean găsite din întîmplare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

XVM514faa5e-1fcd-11e5-8a67-5f6f732c30a4

foto Vincenzo Pinto/AFP

Un scurt metraj inedit care redă imagini rare ale unor supraviețuitori ai genocidului armean, după 1915, a fost găsit din întîmplare și a fost proiectat, pe 2 iulie, în cadrul Festivalului Il cinema Ritrovato de la Bologna, Italia.
Patru minute din Armenia, leagănul umanității , realizat în Turcia la cîțiva ani după genocid, arată copii îmbarcați pe un vapor, dar și coloane de refugiați pe un drum, sau familii aflate în vagoane de tren. Imaginile fără sunet și fără legendă, datează din 1923. Până în prezent, doar fotografii, cum sunt cele cele realizate de pastoral german Armin T. Wegner, sunt o mărturie a acelei perioade.
Mariann Lewinsky, unul dintre organizatorii festivalului crede că este un “miracol”, găsirea acestui fragment filmat ajuns , nu se știe cum, la Societatea de Istorie din Oregon (Statele Unite) iar apoi transferat la Biblioteca Congresului American.
Pentru a comemora Centenarul Genocidului, organizatorii festivalului, ajuns la a 29-a ediție, au decis să aducă un omagiu filmului armean. Astfel publicul poate vedea primul film armenesc, Namus (Onoarea, 1925) de Hamo Beknazarian dar și Sayat Nova (Culoarea Rodiei, 1969) de Serghei Paradjanov, recent restaurat și Naapet (1980) de Henrik Malyan, un supraviețuitor al genocidului.

După http://www.lefigaro.fr