Mihai Stepan Cazazian

Cimitire armenești sucevene / Renovarea mormintelor familiei Hagi (cimitirul Turnu Roșu)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Photo0447

Proiectul susținut de Uniunea Armenilor din Suceava, referitor la renovarea și îngrijirea vechilor cripte armenești din cele două cimitire armenești ale Sucevei, continuă cu succes.

Domnul Gheorghe Alaci și doamna Adriana (Didi) Andrușcă au lucrat la renovarea celor trei morminte aparținătoare familiei Hagi (s-au curățat mormintele de resturi vegetale, s-a vopsit gărduțul împrejmuitor, confecționat din fier forjat). Uniunea Armenilor din România, filiala Suceava, a achiziționat materialele necesare renovării. Rezultatul se poate vedea în fotografiile de mai jos. Munca sârguincioasă a dumnealui îl recomandă ferm de a avea grijă permanent de mormintele din cimitirele armenești, în calitate de angajat al parohiei armenești din Suceava. Dumnealui a declarat următoarele:”Am lucrat ca și cum aș fi lucrat pentru casa mea”. Acest lucru este lăudabil, dacă ținem cont de faptul că domnul Alaci este suferind! Dar este foarte fericit când poate contribui cu munca lui pentru comunitate. Considerăm că poate constitui un exemplu de urmat.

DSCN0024

Datorită insistențelor filialei din Suceava a Uniunii Armenilor și după discuții aprinse, prin care mormintele familiei Hagi sunt evidențiate prin deschizătura zidului de piatră, recent ridicat,șsi noul Khacikar, ridicat în memoria tuturor etnicilor armeni adormiți și care și-au găsit odihna în cimitirul de la Turnu Roșu, stau față în față! Căci prezentul și viitorul nu pot exista fără trecut.

Comunitatea, prin intermediul Uniunii Armenilor din Suceava, va continua acest proiect de întreținere a vechilor cripte funerare. Până acum, au fost îngrijite nouă monumente funerare din ambele cimitire armenești sucevene.

Astfel, cei adormiți întru Domnul încep să-și regăsească liniștea, iar cei vii, care au lucrat, au o deosebită satisfacție, mulțumire sufletească și conștiința împăcată.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru inspirație și putere de muncă, și Părintelui Episcop pentru implicarea și sprijinul pe care ni le-a acordat, de a săvârși acest proiect de suflet!

 

Corina Derla

9 octombrie 2015DSCN0022

DSCN0021