Arhiepiscopia Armeana

CHEMARE la RUGĂCIUNE pentru PACE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Iubiți frați și surori în Hristos,

Din preajma Altarului Sfintei noastre Catedrale închinate Sfinților Arhangheli trimitem către voi prin aceste rânduri  cuvânt de adânc respect  și încredințarea alesei Noastre  prețuiri ce o avem pentru voi, adăugând rugămintea armenilor din România pentru a ne fi alături în rugăciuni în aceste momente de grea încercare  pentru frații noștri din Armenia și Nagorno Karabagh (Arțakh).

Începând din 27 septembrie forțele armate azere au declanșat o amplă agresiune asupra teritoriilor Arțakhului și ale zonelor împrejmuitoare ale tinerei Republici Arțakh, operațiuni desfășurate atât prin utilizarea armamantului greu, tancuri, rachete, cât și a avioanelor și elicopterelor de luptă,  de-a lungul frontierelor Arțakhului și Armeniei dar și asupra localitățolor din interiorul țării, inclusiv asupra capitalei Arțakhului, Stepanakert. În Arțakh și Armenia au fost luate măsurile ce se impun, instituirea legii marțiale și decretarea mobilizării generale, fiii poporului nostru prezentându-se la centrele  militare pentru a-și apăra patria.

Cu adâncă durere vă fac cunoscut că aceste atacuri au provocat pierderi de vieți omenești nu doar în rândul militarilor dar și al civililor: femei, copii și bătrăni, precum și sute de răniți și afectați.

În acest ceas de răscruce Noi, Arhipăstor al  armenilor din România ne-am chemat fiii  să-și unească glasurile în rugăciune, îngenuncheați în fața sfintelor altare din bisericile de pe cuprinsul Eparhiei noastre, cerând Domnului odihnă și iertare pentru sufletele celor care și-au pierdut viața în acest război, dar și milă, îndurare și grabnică însănătoșire răniților. Dumnezeu să-și pogoare Dreapta mângâietoare și ocrotitoare asupra tuturor celor aflați în suferință, aducând omenirii pace și bunăînțelegere.

Fie ca rugăciunea noastră, dar și suferințele celor nevinovați, să trezească în conștiința oamenilor, a popoarelor, dorința de a lua atitudine pentru stoparea unor astfel de acțiuni care nu numai că încalcă drepturile fundamentale și principiile de bază ale societății, dar se dovedesc o adevărată sfidare premeditată a ideii de civilizație.

Vă rugăm să ne fiți alături în rugăciune pentru pace pe data de 15 octombrie 2020 la ora 17:00 în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din București, condamnând încă o dată agresiunea, violența, războaiele, încălcarea drepturilor popoarelor, să ne fiți alături în rugăciunile rostite în fiecare ceas pentru reinstaurarea păcii și încetarea războiului.

Cu dragoste în Hristos,

Episcop Datev Hagopian

Întâistătător al Eparhiei Armene din România

Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene