Mihai Stepan Cazazian

CETATEA ALBĂ – DUPĂ 68 DE ANI…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Timp de 68 de ani comunitatea armeană din Cetatea Albă (din 1944  în Ukraina, redenumit Bilhorod Dnistrovsk) a fost privată de folosirea bisericii sale cu Hramul Adormirea Maicii Domnului clădită  cu cel puțin 600 de ani în urmă. După demersuri care au durat peste 20 de ani autoritățile au retrocedat biserica comunității după ce aceasta s-a angajat să suporte cheltuielile de reparații și restaurare. Aceste lucrări au început imediat după intrarea în posesie în anul 2012.

Intrarea dinspe sud ( stânga) și intrarea dinspre vest ( dreapta)

Cel care suportă cheltuielile este dl. Felix Petrosian iar curator al lucrărilor este David Davtian, șeful Comitetului pentru problemele istorice și culturale ale armenilor din Ukraina. Biserica a fost reparată în mai multe rânduri, astfel în 1699 a fost refăcut altarul, iar în 1827 a fost mărită nava spre vest, refăcut porticul dinspre sud cu cele 4 coloane, nișele pentru frescele șfinților Ioan și Oxentios (acesta din urmă se mai păstrează ca urme precum și refacerea pridvorului intrării dinspre vest cu cele 4 coloane. În 1942 s-a refacut acoperișul și s-au reîmprospătat picturile murale interioare, s-a refăcut clopotnița.

Pictură murală veche deteriorată de văruire pe timpul când biserica a fost confiscată

Acum s-a finalizat gardul de incintă (din terenul care a mai ramas -restul fiind deposedat în favoarea unor particulari și două clădiri pentru grădinițe care o vreme îndelungată nu au funcționat deoarece au fost clădite pe partea unde a fost un cimitir care mai era în funcțiune la sfârșitul sec.18). În prezent se intervine la asecarea infiltrațiilor apelor pluviale (reamintim, clădirea este la 2 m sub cota zero), refacerea picturilor murale și alte lucrări. Clopotele sfințite (vezi araratonline.com ) au fost montate pe o clopotniță refăcută după cea care a existat. Preotul paroh este PC Mambre Hmaiakian.

Refacerea picturilor murale (lucrări în curs)

Reamintim că biserica are trei altare: cel principal este Adormirea Maicii Domnului, iar cele două khoranuri au ca hram Sf.Ioan și respectiv Sf.Oxentios.

ARPIAR S.