Ceremonie de slăvire a Sfinţilor Martiri la Biserica Armeană din Botoşani
După ce sâmbătă, la comemorarea primei zile a Genocidului, au fost aprinse lumânări pentru sufletele martirilor armeni, duminică 25 aprilie armenii botoşăneni au participat la o ceremonie de slăvire a Sfinţilor Martiri în lăcașul bisericii Sfânta Maria.
Manifestarea a fost organizată exemplar de noua conducere a parohiei botoşănene, cu epitropul Ileana Trufaşu şi administratorul Cristian Aritonovici, îndrumaţi îndeaproape de preotul Radu Krikor Holca.

Armenii botoşăneni au depus o jerbă de flori – alese cu grijă în culorile drapelului armean şi cu predominantul mov, devenit după anul 2015 simbol al comemorării victimelor genocidului. Jerba de flori a fost aşezată simbolic pe soclul mormântului lui Gaşpar Goilav (1803-1851), un fervent susţinător al reabilitării bisericii armene din Botoşani, care şi-a câştigat locul de ctitor al bisericii Sfânta Maria. Locul a fost ales pentru un motiv special: mormântul are deasupra soclului un înger care ține în mâna stângă o cunună de lauri şi trompeta care vesteşte Cuvântul Domnului.
În Biserică și la Lumânărarul din curte au fost aprinse simbolic zeci de lumânări. Enoriaşii au ascultat slujba de rugăciune în limba armeană, după înregistrarea primită de la botoşăneanul Bogdan Aritonovici, student la Teologie la Ecimiadzin. După slujbă, consilierul parohial Florin Simion Egner a citit pastorala PS Datev Hagopian rostită la 106 ani de la marele Genocid: “Armenii din România, alături de armenii de pretutindeni, din toate colțurile pământului, își unesc glasurile în rugăciune către Dumnezeu pentru sufletele celor 1.5 milioane de victime ale Genocidului din 1915, Sfinții noștri martiri a căror mijlocire o implorăm pentru rugile noastre”.

Egner a vorbit apoi despre nenorocirile Genocidului, despre miile de preoţi armeni omorâţi atunci şi care au făcut ca Biserica Apostolică Armeană să nu mai poată reveni niciodată la nivelul spiritual dinainte, la îndeplinirea rolului ei uriaş în promovarea valorilor credinţei şi culturii armenilor de pretutindeni. A vorbit şi despre sprijinul acordat de România armenilor supravieţuitori Genocidului, comunitatea armeană din Botoşani ajutând financiar ani de-a rândul, până după anul 1924, organizarea orfelinatului de la Strunga şi sprijinind în toți acești ani aşezarea mai multor familii de refugiaţi armeni. Din cei 70.000 de armeni sosiţi în România după genocid, câteva sute s-au stabilit atunci în judeţul Botoşani.
La sfârşitul ceremoniei organizate în biserica Sfânta Maria au fost trase clopotele anunțând rugăciunea și vestind libertatea. Biserica Sfânta Maria are un ansamblu unic din 3 clopote, într-o armonie acustică remarcabilă, chiar dacă acestea provin din locuri diferite şi din perioade diferite: primul fiind adus în anul 1669, la data ridicării Clopotniţei, iar clopotul cel mare a fost cumpărat mai târziu, în “Anno Domini 1776”.

Reînnodând tradiţia din vremea epitropului Viorica Popa, după manifestările din biserică au urmat pentru armenii botoşăneni şi pentru invitaţi momentele de socializare din curtea bisericii şi fotografiile de grup.
Pentru că urmează o perioadă importantă pentru activitatea parohiei, membrii Consiliului Parohial au discutat cu enoriaşii participanți la manifestare despre programul slujbelor la Sărbătorile Pascale. Prima ceremonie religioasă, cea de joi 29 aprilie, se va încheia cu momentul inefabil al spălării de către preot a picioarelor copiilor.
Florin Simion Egner