Mihai Stepan Cazazian

Ceremonia înscăunării Întâistătătorului Eparhiei Bisericii Apostolice Armene din Bulgaria și Slujbă de sfințire a Aghiazmei Mari în Biserică Armeană din Sofia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

12140621_522611817896962_1650452529597125001_n

 

Duminică 18 octombrie, credincioșii Eparhiei Armene din Bulgaria, au participat la un eveniment deosebit. Sute de credincioși, enoriași ai parohiilor armene din numeroase orașe  ale Bulgariei, au fost prezenți, alături de preoții lor, la ceremonia înscăunării noului Întâistătător al Eparhiei. PC Arhimandrit Isahak Poghosian ,,alesul delegaților parohiilor, a săvârșit pentru întâia oară Sfântă Liturghie că Întâistătător al Eparhiei Armene din Bulgaria recunoscut de Sfântul Scaun de la Ecimiadzin.

La acest eveniment a participat PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, în calitate de reprezentant al SS Karekin al II lea, Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor. Au participat de asemenea membrii personalului Ambasadei Armeniei în Bulgaria, în frunte cu Excelentă Sa Arsen Sevonian, Ambasador al Republicii Armenia în Bulgaria. Domnul Andranik Shakarian a condus delegația Consiliului Eparhial prezentă la eveniment. Au participat și delegații ale organizațiilor și diverselor societăți armenești din Bulgaria, dar și reprezentanți ai oficialităților locale. În rândul acestora s-au aflat Hristo Anghelin, adjunct al ministrului afacerilor externe, Proscu Proscov și Mihail Vladenov din partea parlamentului și primăriei  capitalei.

12144944_522611694563641_3174025948699990292_n

În timpul Sfintei Liturghii, în cadru solemn, PS Episcop Datev i-a înmânat Întâistătătorului ales “toiagul arhipăstoresc”, însemn al autorității și datoriei de slujire. PS Episcop Datev a adresat lui PC Arhimandrit Isahak cuvinte calde de felicitare și îmbărbătare, exprimându-și totodată dorință și nădejdea că întreagă comunitate armeană din Bulgaria să fie unită în duh de rugăciune  și fapte bineplăcute lui Dumnezeu, constituindu-se  într-un sprijin de nezdruncinat al Arhipastorului lor pe calea viitoarei sale slujiri.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujbă de sfințire a Aghiazmei mari. PS Episcop Datev, avându-l alături pe PC Arhimandrit Isahak, înconjurați de soborul preoților din Eparhia Armeană a Bulgariei, au oficiat această slujbă adăugând Aghiazmei Mari picături din Sfântul  Mir, sfințit la Sfântul Ecimiadzin în ultima duminică a lunii septembrie.

La finalul întregii ceremonii cei prezenți l-au felicitat pe PC Arhimandrit Isahak, Întâistătător al Eparhiei Armene din Bulgaria, gustând apoi și Aghiazmă sfințită cea tămăduitoare trupurilor și sufletelor.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România