Elena Chobanyan

Cercetătorul Harutyun Karapetyan a refuzat diploma şi premiul din partea lui Serj Sargsyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

images

Nu este un secret faptul că oamenii de știință din Armenia de ziua de azi sunt prost plătiţi. Cu toate acestea ei muncesc și realizează noi invenții.  Un fapt surprinzător s-a produs în această lună.

Este vorba de cercetătorul Centrului de Cercetare în Chimie Organică şi Farmaceutică al  Academiei Nationale de Ştiinte a Armeniei, Harutyun Karapetyan  care a refuzat Diploma şi Premiul primit în 2008 din partea preşedintelui Armeniei, Serj Sargsyan.

Cercetătorul explică de ce a procedat astfel: ″Eu am hotărât să dau înapoi premiul deoarece nu mai are sens să păstrez astfel de premii din partea unor oameni care au o atitudine nerespectabilă faţă de ştiinţă″, – a spus H. Karapetyan.

Th_honourDiploma cu titlul de laureat şi premiul de 5000 de dolari, care i-au fost oferite pentru realizările în domeniul științei naturale trebuie restituite de Karapetyan.

A venit momentul când nu mai pot răbda și de aceea am dorit să înapoiez premiul. Motivul  a fost că există o atitudine de nepăsare față de ştiinţă  ai cărei sponsori sunt autoritatea statului. Se întâmplă lucruri care degradează domeniul științific″.

În loc de premiu cercetătorul aştepta ca autorităţile să acorde mai mare atenţie observaţiilor sale privind neregulile din domeniul cercetării științifice.

″Autorităţile erau informate prin articolele și plângerile mele despre corupţia şi abuzurile din ultimii cinci ani dar nu au avut nici o reacţie″, – a explicat cercetătorul.Însă de ce tocmai acum, în 2013, H. Karapetyan a hotărât să dea înapoi premiul, care-l primise în 2008?

Repet, nu-l pot păstra pentru că este vorba de demnitate. Şi culmea este că nu știu prin ce modalităţi constat că miniştri sau guvernatori regionali armeni devin oameni de ştiinţă..!!!

Elena Ciobanyan

Erevan