Mihai Stepan Cazazian

CERCETARE / Două studii despre…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

patrimoniul armenesc din România publicate în „Revue des Études Sud-Est Européennes”

În zilele de 2-6 septembrie 2019 a avut loc la București cel de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene la care au participat  numeroase personalităţi ştiinţifice – univesitari şi cercetători ştiinţifici din peste 20 de ţări europene, din spaţiul caucazian (Armenia, Georgia), precum şi din Israel, Japonia, China, Canada şi SUA. ( vezi articolul publicat în araratonline.com)

La sfârșitul anului 2020 o parte din referate au fost publicate în Revue des Études Sud-Est Européennes (RESEE), fondată în 1963 sub egida noului Institut de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române ( volumul LVIII  nr. 1-4 /2020 )

Am regăsit în conținutul revistei comunicările prezentate de Dr. Seyranush Manukyan (profesor asociat la catedra de Istoria şi Teoria Artei Armene de la Universitatea de Stat din Erevan) cu lucrarea „Arta icoanelor la armenii din România”

La Biserica armeană din Iași în 2017

și cel prezentat de Mariam Vardanyan (lector la catedra de Istoria şi Teoria Artei Armene de la Universitatea de Stat din Erevan,) cu referatul „Crucile de altar armeneşti în tradiţia bisericii armene din România” ( vezi documentul mai jos )

Aceste studii au fost realizate cu sprijinul Eparhiei Bisericii Armene din România, Ministerul Culturii din RA și Comitetul de Stat al Științei MES RA și Uniunea Armenilor din România în urma unor documentări pe care cele două cercetătoare le-au făcut în România. Lucrările de artă nu au fost niciodată studiate mai devreme, doar în 2012 la inițiativa liderului eparhiei armene a României episcopul Datev Hagopian  și Șeful Catedrei de Istoria și Teoria Artei Armene de la Universitatea de Stat din Erevan, prof. Levon Chookaszian, care a început studiul colecțiilor.

Volumul mai include și studiul lui David L. Neagu (Institutul de Studii Sud-Est Europene, București) intitulat “Regele tuturor armenilor: Levon I și Biserica Armeană.”