Elena Chobanyan

Centrul uluitor de Artă Cafesjian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


 CCA PR (16)

Grădini “agățate”, fântâni frumoase cam așa își imagina Complexul Cascada arhitectul Alexandr Tamanian. Un loc unde astăzi se află Centrul de Artă Cafesjian. El dorea să lege părțile de Nord și centrul orașului, însă nu a reușit acest lucru până în anii 70 iar visul său a fost realizat de către arhitectul general, Jim Torosian ( Complexul Cascada s-a deschis în anii 80, dar munca a încetat în 1988 din cauza cutremurului din Armenia iar în 1991, în urma destrămării Uniunii Sovietice, Gerard L. Cafesjian, colaborând cu Primăria și Guvernul Republicii Armeniei, inițiază Centrul de Artă Cafesjian, inaugurat în 2009. Complexul Cascada a fost recent restaurat.

Vă prezentăm un interviu în excluzivitate pentru “Ararat” cu directorul executiv al Centrului, Vahagn Marabian.

 

 

Autor: Domnule Marabian, care este misiunea Centrului de Artă Cafesjian (CAC)?

Vahagn: Misiunea CAC-ului, care este deschis din noiembrie, 2009, constă în  prezentarea artei moderne în Armenia și prezentarea culturii armene lumii întregi. Expozițiile CAC-ului prezintă, în general, colecția bogată a domnului Gafesjian, fondatorul centrului. Colecția lui constă în multe și diverse exponate de artă, sticlărie artistică contemporană, în care  regăsim lucrările cunoscuților sculptori cehi, Stanislav Libenský  și Jaroslava Brychtová, care au revoluționat folosirea sticlei, transformând-o într-o nouă expresie artistică. Dar expozițiile prezintă, de asemenea, alte lucrări de diverși autori talentați, printre ei și armeni.

Autor: Și se justifică?

Vahagn: Sigur. Dovada succesului nostru sunt expozițiile noastre numeroase. Colaborăm, de asemenea, cu expozițiile locale aremenești. În afară de aceasta, CAC-ul oferă oportunități speciale  pentru întâlniri de afaceri, conferințe, prezentări și organizări de evenimente unice.

Autor: Cum estimați numărul turiștilor în ultima vreme?

Vahagn: Îl estimăm la cel puțin  1 milion/an. În fiecare an ne vizitează o mulțime de turiști, mai ales vara. Iar numărul lor este în creștere.

Autor: Câte expoziții, săli  aveți?

Vahagn: În total sunt nouă. Prima prezintă lucrări de sticlă și este o galerie cu caracter temporar, adică după aproximativ un an lucrările prezentate sunt depozitate și apoi prezentăm o nouă expoziție. Intrarea este liberă. Următoarea este  magazinul-muzeu, unde se prezintă și se vînd lucări. A treia expoziție este dedicată picturii murale, lui Grigor Khanjian, care a pictat pe pereți diferite momente din istoria armenilor. Câteva săli sunt rezervate pentru întâlnirile interguventamentale (de exemplu, aici a avut loc summit-ul de securitate colectivă, etc.). După aceea urmează alte expoziții. Toate sunt importante și sunt deschise tuturor în fiecare zi, în afară de luni. “Fundația Familiei Cafesjian” a făcut investiții mari nu numai aici, ci și în Muzeul Genocidului armean, precum și alte programe.

Autor: Organizați, de asemenea, prezentări de filme. Pentru vizionare trebuie să plătim?

Vahagn: Nu, se plătește doar pentru concertele de muzică, care se organizează în fiecare miercuri. Se organizează și programe educaționale atât pentru copii, cât și pentru adulți, și nu există limitări de vârstă.  În timpul programelor facem referiri la marii artiștii din galeria națională și internațională. Am avut, de exemplu, o prezentare a marelui actor Sos Sargsian și nu numai. Încercăm aceste întîlniri să le sincronizăm cu prezentările noastre.

DSC00220

Autor: Cum a fost activitatea CAC-ului în anii 2011-2013?

Vahagn: Am fost foarte activi. Am realizat multe programe, prezentări și alte evenimente importante, care prin diversitatea lor au fost diferite de activitățile din anii anteriori lui 2011.

Autor: Ce dificultăți ați întâlnit în munca de fiecare cu zi?

Vahagn: Este o muncă extrem de interesantă, plăcută și cu multe satisfacții dar care cere un efort mare. Dar când vezi reușitele, rezultatul pozitiv, te bucuri și uiți de oboseală.

Autor: Fiecare muncă își are dificultatea ei. Totuși, ce planificați pentru anul 2014?

Vahagn: În ultimele două săptămâni am avut o prezentare mare: una se numea “Minunile naturii”, care prezenta minerale naturale, pietre semiprețioase, cealaltă a fost prezentarea “Găini Dagarghiu”.  Acestea vor fi prezentate până la sfârșitul anului 2013, iar pentru 2014 vom pregăti multe alte surprize, dar de care nu aș dori să vorbesc acum…

Elena Ciobanyan