Redactor

„Centrul Cultural Teryan” sau păstrarea identității naționale prin costumul popular

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Unul din momentele care au impresionat la a VI-a ediție a Festivalului Strada Armenească a fost parada de costume populare armenești realizate de Lilit Melikian directoarea  „Centrului Cultural Teryan” din Erevan. De asemeni reprezentanții Centrului au venit cu doua Ateliere, unul de broderie de mână și unul de xilogravură pe textile deosebit de apreciate de publicul prezent la festival.

Asociația „Centrul Cultural Teryan” a fost înființată în anul 2002. În primii trei ani centrul a studiat doar ceea ce era legat de remarcabilul poet armean Vahan Teryan și de locul de naștere al acestuia, regiunea Djavahk: au fost organizate vizite în Djavahk, la Orenburg, Moscova și Tiflis, au fost tipărite cărți.

Activitatea centrului cultural s-a extins atunci când la conducerea acestuia a venit Lilit Melikian. Lilit a transformat asociația într-un centru cultural cuprinzător. Fiind grafician-designer, Ph.D. în arte și pasionată de arta decorativă aplicată, aceasta și-a transformat pasiunea proprie în muncă.

Când centrul a hotărât să studieze portul național, ornamentele, arta covoarelor și în general artizanatul armenesc, s-a constituit o echipă și a început o febrilă și susținută activitate. În timp aceasta a devenit un amplu proiect, ceea ce ne permite să afirmăm cu siguranță că, datorită proiectului, atenția și pasiunea armenilor s-a concentrat asupra portului național și costumului național stilizat.

În timp Lilit ajunge la convingerea că, pentru a ne prezenta așa cum se cuvine în fața lumii, trebuie să purtăm motive ale portului național… „Ce plăcut ar fi dacă și în vestimentația cotidiană s-ar folosi detalii ale portului național, motive de broderie armenească” – spune Lilit. Alături de ea se află specialiști străluciți, etnografi, croitori, designeri și împreună dau avânt creării seturilor de costume naționale. Dar se știe că înainte de stilizare trebuie create adevărate exponate de muzeu, iar apoi să se treacă la variante stilizate, dar apropiate de original, așadar fiecare costum este realizat în două variante: de muzeu și stilizat. În atenția „Centrului Cultural Teryan” se află acele tipuri de cusătură ale broderiei armenești care se află în pragul dispariției. În urma căutărilor au fost întâlniți meșteri care readuc la viață aceste tipuri de cusături folosite de strămoșii noștri.

Astfel, „Centrul Cultural Teryan” are în prezent circa 250 de costume piese de muzeu reconstituite, din Armenia Orientală și cea Occidentală.

Rămânând fidel ideologiei sale, Centrul continuă să țină serbări comemorative dedicate lui Vahan Teryan, se ocupă cu studiul valorilor naționale nemateriale și cu aplicarea acestora în viața contemporană. Aici se studiază și se reconstituie categorii de costume tradiționale armenești, tipuri de broderii și dantelărie, tipuri de cusături și tipare pentru croit, covoare armenești, îndeosebi cele din Arțakh, obiecte din metal. După aceea se creează schițele acestora care, pe baza tipăririi textile, se folosesc în colecțiile de vestimentație și sunt propuse drept haine de purtat în zilele noastre.

Prima colecție prezintă copiile reale ale costumelor din Armenia Occidentală. Colecția a fost prezentată atât în Armenia, cât și în străinătate. Au fost create colecțiile „Viitorul trecutului”, „Regele regilor”, „Firișor-firișor”, „Vortan karmir”.

Se desfășoară o amplă activitate culturală, literară, educativă, etnografică, de cercetare științifică, care susține conservarea și răspândirea valorilor spirituale și materiale, dezvoltarea culturii armene, instruiește în modelarea hainelor, croială, broderie, țesutul covoarelor și o serie de alte meșteșuguri artizanale.

Centrul are prezentări în diferite țări ale lumii, pretutindeni înfățișând portul național armenesc, cultura, tradițiile și moravurile armenești.

„Centrul Cultural Teryan” a reușit să trezească dragostea către portul național, găsind calea răspândirii acesteia.

„Impresiile de la Festivalul Strada Armenească sunt de nedescris, spune Lilit. Suntem impresionați de primirea deschisă și caldă, de gradul de organizare, de unitatea comunității armene, de implicarea profesională a ambasadorului, a soției acestuia și a personalului ambasadei. Suntem încântați și mulțumim din suflet.”

Mulțumim și noi cei care am admirat costumele și ne-am bucurat vazând cât de bogat este portul popular armenesc.

Madlen Ter-Ghucasian

imagini din Fashion Show-ul prezentat la Festivalul Strada Armenească

  •  
  •