Mihai Stepan Cazazian

CENTRUL CULTURAL ARMEAN / ZIUA ARMENIEI și 20 de ani de la deschiderea Ambasadei Armeniei în România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC03604

Marți  23 septembrie la Centrul Cultural Armean din București a avut loc o întîlnire cu tema  “20 de ani de la deschiderea Ambasadei Armeniei în România”.  Au participat Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România, senatorul Varujan Vosganian, președinte al UAR  și Bedros Horasangian care a moderat discuțiile.

Pentru că această întîlnire a avut loc în preajma Zilei Armeniei, la început s-au intonat imnurile de stat ale Armeniei și României. Domnul Horasangian  a menționat, în deschidere, despre  distrugerea  memorialului Genocidului de la Deir-es-Zor  de către islamiști. De altfel în mesajul ministrului de externe al Armeniei, Edvard Nalbandian  se spune : “Această îngrozitoare barbarie îndreptată împotriva lăcașului sfînt arată încă o dată substanța sălbatică a grupării teroriste numite Statul Islamic. Comunitatea internațională trebuie de urgență să oprească și să smulgă din rădăcini această plagă ce amenință omenirea civilizată, să-i taie căile de alimentare, finanțare, sprijinire și sponsorizare”.  În continuare au fost prezentate cîteva documente, de la începutul secolului XX, privind relațiile diplomatice dintre România și Armenia aflate în arhivele ministerului de externe ale celor două țări. Regatul României a recunoscut independența Republicii Armenia la 10 august 1920 și a stabilit relații diplomatice cu aceasta. La 21 septembrie 1920, la București, și-a prezentat scrisorile de acreditare reprezentantul plenipotențiar Alexandr Hatisian și s-a deschis Consulatul General/Onorific ce a funcționat până în 1926 (consuli generali/onorifici Harutiun Hăntirian și Armenag Manisalian). Urmează perioada sovietică iar la 21 septembrie 1991  Armenia obține independența. România a recunoscut independența Republicii Armenia la 11 octombrie 1991, iar relațiile diplomatice au fost stabilite pe 17 decembrie 1991. Ambasada Armeniei la București a fost deschisă la 24 aprilie 1994.

02bis2

Primul ambasador al Armeniei, Gheorghi GHAZINIAN , prezintă scrisorile de acreditare președintelui României, Ion Iliescu

Reprezentanți ai Armeniei cu rang de ambasadori au  fost : Gheorghi GHAZINIAN (și ambasador în Moldova între 1994 – 1997), Karine GHAZINIAN (între 1997 – 2002), Eghișe SARKSIAN (între 2002 – 2010)

La 29 martie 2010 a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România domnul Hamlet GASPARIAN, care la 12 aprilie și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui României, domnul Traian Băsescu.

DSC03627

 

Senatorul Varujan Vosganian a amintit momentele care au dus la recunoașterea independenței Armeniei de către România, a vorbit despre prima vizită a unui  ministru de externe armean la București și despre momentul deschiderii reprezentanței diplomatice care a beneficiat și de sprijinul financiar al unor armeni din România, ca frații Kirmizian, Jirair Ghiulbenghian și alții.  Activitatea  diplomatică a culminat cu vizitele la nivel de stat ale președinților Armeniei în România. Levon Ter Petrosian, Robert Kocearian și Serj Sargsyan.  Momente de la aceste vizite precum și imagini din activitatea diplomaților armeni în România au fost proiectate în timpul discuțiilor.  Interesant este că din delegația președintelui Levon Ter Petrosian, care a vizitat  Bucureștiul în anul 1994, s-a aflat și  Hamlet Gasparian, pe atunci jurnalist al ziarului AZG  din Erevan. De altfel domnul Gasparian a publicat o corespondență din București  cu acel prilej.

DSC03631

E.S. Hamlet Gasparian a vorbit despre documentele aflate în arhivele  de la Erevan și București, cu privire la cele două țări  precum și despre  relațiile speciale pe care le are cu comunitatea armeană din România și în special cu senatorul Varujan Vosganian și  deputatul Varujan Pambuccian  cărora le-a mulțumit și pe această cale. La final a avut loc un cocktail  în onoarea celor 20  de ani de la deschiderea Ambasadei Armeniei precum și cu ocazia împlinirii a 23 de ani de  Independență a Armeniei.

adresa site-ului Ambasadei Armeniei  în  România  http://romania.mfa.am/ro/bilateral/