Mihai Stepan Cazazian

CENTRUL CULTURAL ARMEAN : Evocare IPSS Arhiepiscop Dirayr Mardichian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

IMG_5101
Centrul Cultural Armean din București a fost neîncăpător duminică 11 mai, membri comunității armene fiind prezenți la evocarea ÎPSS Arhiepsicop Dirayr Mardichian de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit 4 ani.
În deschidere PC Arhimandrit Zareh Baronian a vorbit despre personalitatea regretatului Dirayr amintind că a fost prezent la alegerea, în anul 1960 a tînărului Arhimandrit Mardichian ca Aracinort al Eparhiei Armene din România și Bulgaria.
La 29 noiembrie 1964, PS Dirayr este hirotonit ca Episcop de către Catolicosul Vazken I. Apoi, la 28 februarie 1980, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop printr-o Enciclică Pontificală a aceluiași Catolicos.

IMG_5092IMG_5107

Despre personalitatea celui dispărut au mai vorbit Bedros Horasangian, care a fost timp de 8 ani secretar al Arhiepiscopiei Armene, Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei în România, Varujan Pambuccian, nepot al doctorului Krikor Pambuccian, jumătate de veac, vicepreședinte al Consiliului Eparhial al Bisericii Armene din România, Varujan Vosganian care a subliniat calitățile umană și de orator ale lui Mardichian iar, în final Vartan Arachelian, fost consilier Eparhial.
Au fost difuzate două fragmente filmate, biografia și o predică rostită la Ecimiadzin, iar al doilea film, un document inedit realizat la aniversarea din 1985, la 25 de ani de la alegerea ca Aracinort al Eparhiei.

IMG_5114
Pe parcursul prezentării au fost derulate, pe un ecran, mai multe fotografii din activitatea regretatului IPSS Arhiepiscop Dirayr Mardichian. Au fost prezenți membri ai familiei Mardichian, nepoți și strănepoți care au mulțumit Uniunii Armenilor pentru această inițiativă.
Reamintim că slujba de Parastas, la trecerea la cele veșnice a sufletului Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscop Dirayr Mardichian, va avea loc în Catedrala Armeană din București, duminică 18 mai și va fi oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întîistătător al Bisericii Armene din România.