Mihai Stepan Cazazian

CENTENARUL GENOCIDULUI / Comemorare la Iași

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

11138568_999113730106416_3029480438439235133_n(1)

Uniunea Armenilor din Romania – Filiala Iasi a organizat pe 21 aprilie a.c. evenimentul ” Centenarul Genocidului Armean” la sala de conferinte New York, de la hotel Ramada din Iasi. Conferinta ” Centenarul Genocidului Armean ” la Iasi a fost precedata de o slujba comemorativa la Biserica Armeana din Iasi, oficiata de preotul paroh Radu Krikor Holca, dar si de catre preotul paroh al Bisericii Armene din Suceava, parintele Azad Mandalian, aducandu-se asadar un omagiu religios victimilor genocidului.

In cadrul evenimentului, comunitatea armeana din Iasi a celebrat si ” Ziua Mondiala a Lecturii” , prin organizarea uneia  din cele peste 49 de lecturi publice din romanul “Cartea Soaptelor”, lecturi organizate in aceasta zi in peste 40 de tari. Initiatorii lecturilor au fost  Festivalul Internaţional de Literatură din Berlin şi Lepsiushaus din Potsdam. În cadrul “ Zilei Mondiale a Lecturii”  au fost prezentate cititorilor pe langa pasaje din romanul ” Cartea soaptelor ” de Varujan Vosganian si pagini scrise de cîteva dintre cele mai importante personalităţi ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtînd semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghişe Ciarenţ, William Saroyan, Hovhannes Şiraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian etc. Momentul de lectura de la Iasi a fost realizat de actorul Dumi Florescu, publicul dovedindus-se incantat de interpretarea plina de emotie si profunzime a actorului.

11159548_999113660106423_2957513849230407638_n
Evenimentul cultural de la Iasi  s-a bucurat de prezenta reprezentantilor tuturor minoritatilor din Iasi, dar si a reprezentantilor unor institutii de cultura din Iasi precum Fundatia ” Iasi – Capitala Culturala 2021″, partener de nadejde in proiectele comunitatii armene sau Primaria Iasi. Programul conferintei a fost amplu, invitatii fiind incantati de prezenta unor invitati speciali precum prof. dr. Dumitru Zaharia de la Bacau, care si-a dedicat intreaga activitate de cercetarede o viata , comunitatii armene din Romania, dar si a d.nei prof. univ. Marine Hovsepyan din Yerevan. In cadrul intalnirii a avut loc lansarea  Revistei ” Siamanto”, nr. 4 / 2015 , publicatie culturala a comunitatii armene din Iasi. Acest numar a fost dedicat in exclusivitate comemorarii Genocidului armean. Finalul evenimentului a fost unul plin de gratie, Cvartetul Stagione din Iasi, sub atenta indrumare a domnului prof. Gorovei Ilie, a incantat auditoriul cu interpretarea unui pasaj de muzica armeneasca.
Comunitatea armeana din Iasi a adus un omagiu victimilor genocidului armean  prin intalnirea culturala organizata in aceasta perioada plina de emotii , si putem concluziona ca in aceste zile , inimile tuturor armenilor au batut cu aceiasi putere si ritm alert in lupta impotriva atrocitatilor macabre ce s-au derulat in 1915. Lupta poporului armean pentru recunoasterea genocidului devine simbolul luptei fiintei umane pentru dreptul la viata si pentru o lume mai buna, in care astfel de intamplari tragice nu vor mai avea putere sa isi faca loc in istoria contemporana sau in viitorul apropiat al umanitatii.

 Daria Tănășuca