Mihai Stepan Cazazian

CENTENARUL GENOCIDULUI ARMEAN: REUNIUNEA REPREZENTANȚILOR COMITETELOR REGIONALE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

14

La 26 mai, la Erevan, la Muzeul-institut al Genocidului, a avut loc reuniunea șefilor și reprezentanților comitetelor regionale de coordonare a manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Genocidul Armean. Reuniunea a fost organizată de Ministerul Diasporei și de Comisia de stat pentru coordonarea manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Genocidul Armean. La reuniune au fost dezbătute pregătirile în curs și acțiunile viitoare din diverse țări ale lumii.
Cuvîntul de deschidere l-a rostit Vighen Sarksian, șef al administrației prezidențiale, membru al Comisiei de stat, coordonator al manifestărilor comemorative. Printre altele, Vighen Sarksian a prezentat simbolul și sloganul manifestărilor, adoptate în martie de reprezentanții comitetelor regionale. Simbolul va fi floarea de nu-mă-uita, care în toate limbile are aceeași semnificație a neuitării. Iar sloganul este “Îmi amintesc și revendic”.
Apoi a aluat cuvîntul ministrul diasporei, doamna Hranuș Hakobian. “Acum 100 de ani scopuil Turciei otomane era să lase [în viață] un singur armean, și acela la muzeu. Armenii au astăzi două state, iar pe meleaguri străine comunități puternice angajate în activități naționale”, a spus doamna ministru. Prezentînd parcursul și succesele campaniei pentru recunoașterea și condamnarea internațională a Genocidului Armean și lichidarea urmărilor acestuia, doamna Hakobian a subliniat faptul că pînă și în Turcia se observă o schimbare clară a situației.

17
La rîndul său, adresîndu-se celor prezenți, directorul Muzeului-institut al Genocidului, Haik Demoian, a îndemnat la răspîndirea cît mai largă a acțiunilor de susținere a Muzeului-institut, făcînd apel la toți armenii să pună la dispoziția institutului, pentru completarea fondurilor științifice, sub formă de donație sau pentru a fi copiate, fotografii de familie, documente, memorii ale supraviețuitorilor, înregistrări audio sau video ale relatărilor supraviețuitorilor.
Dintre invitați, au luat cuvîntul și au prezentat rapoarte ale activităților comitetelor regionale Alexis Govcyan – responsabil național al comitetului din Franța –, Ara Toranian – copreședinte al consiliului de coordonare a organizațiilor armenești din Franța –, Varujan Vosganian – președinte al Uniunii Armenilor din România, senator în Parlamentul României –, vartapet Koriun Baghdasarian – reprezentînd Patriarhia Armeană de la Ierusalim –, Andre Ghisacikian – președinte al comitetului din Brazilia –, Hacig Der-Ghugasian – reprezentant al Comitetului Central al FRA Dașnakțutiun din America de Sud –, Seta Hătășian – președintă a comitetului din Liban – și alții. Aceștia au prezentat activitățile deja desfășurate, precum și proiectele următoare dedicate împlinirii a 100 de ani de la Genocidul Armean.