Mihai Stepan Cazazian

CENTENAR U.A.R. / Scurtă prezentare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Armenilor din
România
 
s-a înființat în urma autorizației date de Ministerul de Interne prin adresa
nr. 2124 S, din 25 ianuarie 1919. Scopul 
organizație, care se regăsește în primul Statut al Adunării Generale ce
a avut loc la București în zilele de 2-4 august 1919  era (cităm) :

  1. De a stabili o legătură morală între  Guvern și Armenii supuși străini aflători în
    țară, spre a înlesni șederea acestora în România, garantând de moralitatea și
    buna lor purtare.
  2. A
    ajuta opera de ocrotire a orfanilor, bisericilor și școlilor armenești, a
    nevoiașilor și așezămintelor cultural din țară.

Fondarea Uniunii Armenilor din România, este legată de numele lui Harutiun Khîntirian devenind și pri­mul ei președinte. În această calitate, având sprijinul auto­rităților române, Khîntirian elibe­rează pe numele Uniunii, „Bi­lete de naționalitate” tuturor refugiaților armeni, supravie­țuitori  ai Genocidului. În aceeași perioadă, guvernul Armeniei propune României înființarea unui consulat ge­neral și numirea lui Harutiun Khintirian în funcția de prim consul general în București, începând cu data de 1 ianua­rie 1922.

Printre cei care s-au aflat încă de la început în conducerea Uniunii este  și Grigore Trancu Iași, personalitate marcantă din punct de vedere politic, economic și pe plan cultural, fost ministru, profesor universitar.

La conducerea Uniunii i-a urmat Armenag Manissalian care continuă și consolidează activitatea începută de predecesorii săi. Astfel în perioada 1922-1924  Uniunea Armenilor a acordat bilete de naționalitate unui număr de 4283 de emigranți și a prelungit  biletele de naționalitate  la 3269 de armeni. A obținut, de asemenea un număr de 892 de Adeverințe pentru trecerea frontierei. Dar poate cel mai  important moment din perioada când  Manissalian a condus Uniunea Armenilor este înființarea, la Strunga( jud Iași) a unui ofelinat pentru 198 de orfani armeni. Orfelinatul a funcționat între anii 1923-1926.

Un alt președinte al Uniunii Armenilor a fost Krikor Zambaccian, colecționar, critic de artă. membru cores­pondent al Academiei Ro­mane. El a avut întâlniri, la București, cu reprezentanți ai Biroului internațional Nansen pentru refugiați pentru a soluționa problema armenilor refugiați. De asemeni a făcut o serie de adrese către  Guvernul României în problema refugiaților.

Din păcate activitatea Uniunii Armenilor a fost suspendată după 1957 în perioada comunistă fiind organizate manifestări cu caracter cultural la sediul Redacției Nor Ghiank sau la actualul Muzeu al Eparhiei Armene unde funcționa Biblioteca orașului București ( secția tineret) De remarcat faptul că  se organiza un curs de limba armeană, într-o cameră din sediul Episcopiei, sub îndrumarea doamnei Anahid Garabedian și, mai apoi, cu Varujan Vosganian.

După Revoluția din 1989, comunitatea armeană se mobilizează și hotărăște să reînființeze Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri. După o primă ședință ce a avut loc chiar pe 25 ianuarie 1990, la Biblioteca Dudian, pe 8 februarie, prin Decizia Judecătorească 156/1990 se înfiinţează Uniunea Armenilor din România, persoană juridică, la Judecătoria sector 1 Bucureşti, ca organizaţie obştească ce are ca scop apărarea şi promovarea intereselor comunităţii armene din România.

Imediat
după reînființare, Uniunea începe să deschidă sucursale în mai multe orașe ale
României – București, Pitești, Constanța, Tulcea, Botoșani, Suceava, Iași,
Roman, Bacău, Galați, Focșani, Cluj-Napoca, Gherla, Dumbrăveni, Baia Mare.

UAR a fost permanent
reprezentată în forul legislativ al ţării. În Consiliul Provizoriu de Uniune
Naţională (2 februarie – 20 mai 1990) UAR a fost reprezentată de Varujan
Vosganian, Sergiu Selian şi Nşan Bogdan Căuş.

Între anii 1990-1996, președintele UAR, Varujan Vosganian, doctor în
economie și absolvent al Facultății de Matematică, a fost ales ca deputat al
UAR în Parlamentul României.

După alegerile din 1996, UAR a avut dublă reprezentare: V. Vosganian a devenit senator din partea Uniunii Forțelor de Dreapta și președinte al Comisiei de Buget-Finanțe a Senatului, păstrându-și funcția de președinte al UAR, iar Varujan Pambuccian, lector universitar la Catedra de Matematică a Universității din București, a fost ales deputat al UAR. În legislaturile 2000-2004 și 2004-2008, V. Pambuccian a fost ales și președinte al Comisiei de Înaltă Tehnologie a Camerei Deputaților, pe care a înființat-o.

Între anii 2006-2008, V. Vosganian a fost ministru al economiei și comerțului în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu (din aprilie 2007, a preluat și portofoliul de ministru al finanțelor), iar între anii 2012-2013, V. Vosganian a preluat pentru a doua oară portofoliul de  ministru al economiei în Guvernul condus de Victor Ponta.

În prezent, după ultimele alegeri Parlamentare  din 2016, reprezentantul U.A.R. este deputatul Varujan Pambuccian iar Varujan Vosganian, președinte al U.A.R. ocupă un fotoliu de deputat din partea ALDE.

Această scurtă prezentare va fi dezvoltată pe parcursul acestui an cu alte materiale și informații atât despre perioada până în 1947 cât și de după 1990.

De asemeni Uniunea Armenilor va organiza pe tot parcursul
anului 2019 o serie de manifestări, simpozioane și expoziții legate de acest
eveniment ce vor fi communicate celor interesați.

La Mulți Ani Uniunea Armenilor din România !

Comitetul Director al U.A.R.
În picioare, de la stînga la dreapta : Ioan Călinescu, Sergiu Vartan, Nșan Bogdan Căuș, Vlad Bedros, Sorin Gădălean, Hacik Garabet, Ioan Esztegar, Lucian Simion, Mihai Ghiță, Cristian Lazarovici, Emanuel Nazaretian, Garo Haciaturian, Muza Haciaturian, Liviu Merdinian, Varujan Udrea, Karen Sebeși, Sirun Terzian, Radu Auneanu, Vasile Agop, Varujan Pambuccian, Ana Staib, Eduard Asadurian.
Pe scaune : Mihai Stepan Cazazian, Florin Kevorchian, Maria Erzian, Varujan Vosganian și Ara Echighian