Mihai Stepan Cazazian

CENTENAR GENOCID / Hrisov de binecuvântare înmânat europarlamentarului Cristian Preda

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_0765

 

Duminică, 19 iulie 2015, a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Armeană „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din București, de către Preasfinția Sa Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, cu ocazia sărbătorii de Vartavar – Schimbarea la față a Domnului.

Cu această ocazie i-a fost înmânat domnului europarlamentar Cristian Preda, Hrisovul de binecuvântare dat de către 11722412_933734313360141_451596237404701495_oSanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, datorită intervenției domnului europarlamentar în vederea adoptării rezoluției Parlamentului European cu privire la recunoașterea Genocidului împotriva armenilor și comemorarea centenarului genocidului.

După înmânarea hrisovului, Episcopul Datev Hagopian a adresat cuvinte de laudă şi susținere domnului europarlamentar Cristian Preda, menționând că acesta a contribuit la facerea de dreptate poporului armean, astfel devenind un prieten al poporului armean. Preasfinția Sa s-a rugat ca Domnul să îi ofere putere pentru lupta cauzelor drepte și sănătate acestuia și familiei sale.

În continuare, domnul europarlamentar Cristian Preda a menționat că înmânarea acestui hrisov este o onoare deosebită pentru domnia sa și că recunoașterea Genocidului împotriva armenilor este un lucru necesar, o datorie față de omenire și poporul armean, o datorie nu numai a istoricilor ci a tuturor politicienilor, în special al politicienilor turci. Acesta a spus ca este necesar ca statul turc să se împace cu trecutul său, mai ales pentru a putea parcurge drumul reconcilierii, acest lucru fiind comunicat personal de către dânsul președintelui Turciei cu câteva zile înainte de adoptarea rezoluției Parlamentului European. În final, domnul europarlamentar a mai spus că își dorește ca în curând și statul român să recunoască genocidul împotriva armenilor.

La acest eveniment de o deosebită importanță pentru comunitatea armeană din România și de pretutindeni au participat enoriași ai comunității armene din București cât și Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armene în România, domnul deputat Varujan Pambuccian, precum și consilieri eparhiali și parohiali.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania

IMG_0769