Mihai Stepan Cazazian

Celebrul artist Harry Tavitian îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cocert-jazz-Harry-Tavitian-

Pe planeta noastră, sunt oameni care merită să fie sărbătoriţi în fiecare zi. În această categorie intră şi cunoscutul pianist de jazz Harry Tavitian, care împlineşte astăzi frumoasa şi respectabila vârstă de 64 de ani. Talentat şi adulat, acesta a reuşit să devină o complexă personalitate culturală a Constanţei.

 

 

 

„Cel mai important jazzman român contemporan”, cum a fost numit, în octombrie 1990, de International Herald Tribune, reprezintă o mândrie a Constanţei, tocmai pentru că s-a născut aici, într-o  familie de armeni. A studiat pianul clasic  încă de la vârsta de şase ani. La 17 ani, a descoperit blues-ul, într-un concert la Braşov. Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, Harry Tavitian a participat, în 1974, la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, cântând în deschiderea evenimentului, la patru mâini, cu Richard Oschanitzky. Din 1976, s-a dedicat exclusiv jazz-ului.  Începând din februarie 1990, Harry Tavitian este vicepreşedintele Uniunii Armenilor din România, Filiala Constanţa. În 1992, el pune bazele Fundaţiei Culturale Harry Tavitian.

Artistul a susţinut numeroase concerte şi a participat la festivaluri importante, în ţări precum Bulgaria, Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Armenia, Polonia, Republica Moldova sau Grecia.

Din anul 2011, este cetăţean de onoare al Constanţei.