CELEBRUL ARMEAN DIN AQABA: POVESTEA MARELUI FOTOGRAF HAGOP GHIRAGOSIAN

În unicul oraș iordanian de pe litoral, Aqaba, n-o să vezi oameni care să nu știe de numele Hagop. S-a născut în 1915, în Yozgat (Imperiul Otoman) care avea 48 de sate armenești înainte de Genocidul împotriva armenilor. După mai multe momente intense în viața sa, Hagop s-a stabilit în minunatul oraș Aqaba și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți fotografi ai Iordaniei din secolul trecut. Hagop a fost fotograful personal al regelui Iordaniei în Aqaba. A trecut în neființă în 2005, la 90 de ani. Chiar în magazinul „Photo Hagop” din centrul Aqabei am stat de vorbă cu unul dintre fii lui, Toros, care continuă cu mult succes moștenirea tatălui său. Ce m-a mirat cel mai mult este că domnul Toros vorbea impecabil armenește, fără să aibă măcar o zi într-o școală armeană. Mai mult, nici măcar n-a existat o comunitate în oraș sau chiar vecini armeni…
Domnul Toros, când au ajuns părinții Dvs. în Aqaba?
După Genocid, tatăl meu a ajuns într-un orfelinat în Liban, a crescut acolo și mai târziu s-a mutat în Ierusalim unde, în 1948, a început războiul. Din cauza războiului a ajuns în capitala Iordaniei, Amman, și a lucrat acolo ca fotograf, meserie pe care o învățase în Liban. În timp ce fotografia o nuntă, a văzut-o pe soția lui, Arșaluis. Știa că Aqaba are litoral și fiind obișnuit cu marea încă din Liban, a ajuns cu ea aici în 1950 și îndrăgostindu-se de mare și aerul din Aqaba, au rămas acolo. Mama era din orașul Maraș. După Genocid a ajuns în Siria și de acolo, în Iordania.

Și, între timp, Hagop a devenit fotograful personal al regelui Iordaniei.
Înainte, Aqaba era o localitate mică și Hagop, ajungând acolo, a deschis un magazin de foto. Regelui i-a plăcut de el și a vrut ca Hagop să-l fotografieze în vizitele lui în Aqaba. Practic, a devenit fotograful personal al regelui Hussein bin Talal, tatăl actualului rege. Vorbeau turcește între ei. Subliniez că nici până acum nu s-a schimbat tradiția. Tot noi îl fotografiem pe actualul rege când vine în Aqaba.

Am observat că toată lumea din Aqaba știe de Hagop, fie că vorbim de fotograf sau de magazin.
Nu vreau să mă laud, dar, noi familia, avem un nume bun aici. Se întâmplă de multe ori când oamenii aflați în zona unde se află magazinul, la întrebarea „Unde ești?”, răspund „La Hagop”. Iar în magazinele noastre găsiți orice legat de fotografiere.
Vă rog să ne povestiți despre familia Dvs. și spuneți-ne, totuși, cum ați învățat armenește așa bine?
Eu m-am născut în 1951 în Aqaba. Aici nu era școală, nici măcar armeni nu erau, iar astăzi sunt doar familiile mele și ale fratelui meu, Levon, și o familie de armeni din Siria. Mai am două surori, în Amman și SUA. Soția mea este armeancă din Amman, iar soția fratelui meu și ea este armeancă. Am doi fii și o fată, Hagop, Raffi și Mari. Băieții mei lucrează cu mine și mă ajută mult. Raffi s-a căsătorit cu o armeancă din Latakia (Siria), au și ei un copil, Toros, iar Mari s-a căsătorit și ea cu un armean din Amman.

Am învățat armenește acasă, fără să știu să scriu sau să citesc. Noi copiii eram obligați să vorbim armenește în familie. Până acum această „lege” nu s-a schimbat la mine acasă. Mai exersăm limba noastră cu armenii noștri din Amman, Liban, Siria sau chiar Armenia, unde am cumpărat un apartament și vizitez Patria Mamă cel puțin o dată pe an.

Vă mulțumim pentru interviu și sunt sigur că numele magazinului „Photo Hagop” va dăinui în Aqaba încă mulți ani de acum înainte.
Arsen ARZUMANYAN