Redactor

Cei mai vechi pantofi din lume au fost descoperiti in Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


O pereche de pantofi din piele masura 37 au fost descoperiti intr-o grota din Vayots Dzor, in Armenia, scrie BBC.

Pana aici nimic extraordinar, insa arheologii irlandezi sustin ca pantofii sunt vechi de 5.500 de ani, potrivit unui comunicat publicat in revista americana PLoS One. Bine conservati si umpluti cu fan, pantofii sunt facuti dintr-o singura bucata de piele. Paiele fie tineau de cald atunci cand erau incaltati, fie erau puse pentru a pastra forma incaltamintei. Nu se stie insa daca pantofii au apartinut unui barbat sau unei femei, potrivit arheologului Ron Pinhasi, de la College Cork à Cork din Irlanda, citat de AFP.

Mai vechi decat omul zapezilor

Desi sunt masura 37, arheologii se gandesc ca ar putea sa fii fost purtati de un barbat, tinand cont ca in acele vremuri oamenii erau mai scunzi. Tot acolo au mai fost gasite si vase in care se presupune ca se tinea hrana. In grota aerul era uscat, lucru care a facilitat prezervarea obiectelor. Pantofii sunt chiar mai vechi decat Otzi, omul zapezilor, gasit in Alpi in apropierea granitei dintre Austria si Italia in anul 1991. Daca Otzi si pantofii lui erau de acum aproximativ 5.375 de ani, cei din Armenia sunt cu cateva sute de ani mai vechi. Pantofii lui Otzi erau facuti din blana de urs si piele de caprioara, iar cei din Armenia sunt din piele de bovina.
(sursa foto: REUTERS)

2 Responses to Cei mai vechi pantofi din lume au fost descoperiti in Armenia

  1. .gugush June 26, 2010 at 12:20 am

    Asta poate explica vocatia multor armeni spre cizmarie.

  2. .gugush June 26, 2010 at 12:24 am

    Ocazie pentru a lansa un brand nou de pantofi VAIOTZ DZOR. Din pacate in traducere ar veni Valea Plangerii….Cam incomod de purtat.