Mihai Stepan Cazazian

CAUCAZ | Lavrov propune deschiderea rutelor de comunicații ale regiunii cu opțiunea 3 + 3 Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Rusia, Iran, Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, care l-a primit ieri, 6 octombrie, la Moscova pe omologul său iranian Hosein Amir-Abdollahian, a declarat că propune opțiunea 3 + 3 pentru deblocarea globală a căilor de comunicare din sudul Caucazului. Cu Georgia, Armenia, Azerbaidjan, asociate cu Rusia, Iran și Turcia

Amir-Abdollahian a sosit la Moscova pe fondul tensiunilor crescânde dintre Iran și Azerbaidjan, în urma deciziei luate de Baku, luna trecută, de a percepe taxe grele asupra camioanelor iraniene care transportă mărfuri din și către Armenia.

El a spus la sosirea sa în capitala Rusiei că Teheranul se aștepta ca Moscova să „reacționeze la posibilele schimbări de frontieră între țările din regiune”. De asemenea, el a reluat alegațiile iraniene potrivit cărora Baku-ul găzduiește „teroriști” din Orientul Mijlociu, precum și personal de securitate israelian lângă granițele iraniene.

La conferința de presă de la sfârșitul discuțiilor cu omologul său iranian șeful diplomației ruse a afirmat că Rusia este cea care a sprijinit, acum un an, încetarea războiului din Arțakh și acordurile cu președintele azer și prim-ministrul armean. Odată cu desfășurarea forțelor ruse în Arțakh în urma acestor acorduri din 9 noiembrie 2020.
S. Lavrov a spus că, în situația actuală, deschiderea liniilor de comunicație va aduce beneficii tuturor țărilor din regiune, precum și Rusiei, Iranului și Turciei și a propus proiectul 3 + 3. Serghei Lavrov a afirmat că Azerbaidjanul și Turcia sunt în favoarea acestui proiect și că Rusia „lucrează” cu partenerul său armean pentru el … El și-a exprimat speranța că Georgia va fi interesată, la rândul ei și se va alătura grupului de 3 + 3.

din comunicatele Radio Free Europe / Radio Liberty