Mihai Stepan Cazazian

Catolicosul şi Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor în vizită la Patriarhia Română

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În ziua de 13 august 2012, la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o delegaţie a Bisericii Armene condusă de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul şi Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor, delegaţie aflată într-o vizită în România cu ocazia manifestărilor prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la înfiinţarea Mănăstirii armene Hagigadar din judeţul Suceava.

La întrevedere au participat ierarhi armeni din Rusia, Franţa şi America, precum şi Preasfinţitul Părinte Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, Excelenţa Sa domnul Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, domnul Varujan Vosganian, Preşedintele Uniunii Armenilor din România, şi alte personalităţi.

Din partea Patriarhiei Române au fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, precum şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a exprimat bucuria reîntâlnirii cu Patriarhul României şi a rememorat prima întâlnire cu Preafericirea Sa în data de 25 octombrie 2008, la un an după alegerea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În acest context, Catolicosul Armenilor a subliniat relaţiile tradiţionale foarte bune dintre cele două Biserici şi popoare creştine.

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a menţionat bucuria trăită în ziua de duminică, 12 august 2012, la Mănăstirea Hagigadar cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la înfiinţarea acestei vetre monahale armene şi a apreciat prezenţa unui număr important de credincioşi ortodocşi români la această sărbătoare a Bisericii Armene din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe Sanctitatea Sa Karekin al II-lea pentru dinamismul misiunii Bisericii Armeniei şi a evidenţiat necesitatea intensificării relaţiilor dintre cele două Biserici prin întâlniri periodice între ierarhi şi clerici, schimburi de studenţi şi organizarea de pelerinaje în cele două ţări creştine pentru o mai bună cunoaştere reciprocă. În acest sens, Preafericirea Sa a menţionat intenţia Patriarhiei Române de a include Armenia între destinaţiile pelerinajelor organizate de Centrul de pelerinaj al Patriarhiei Române. În acelaşi timp, Patriarhul României a apreciat relaţiile de prietenie şi cooperare dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Române şi comunităţile armene din România.

La finalul întrevederii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Sanctităţii Sale Karekin al II-lea Ordinul “Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României”, clasa I, pentru bogata activitate desfăşurată în fruntea Bisericii Armeniei şi pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre cele două Biserici.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

http://www.ziarullumina.ro