22.06.2016, Vatican (Catholica) – Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, a informat marți jurnaliștii despre vizita de trei zile a Papei Francisc în Armenia, din perioada 24-26 iunie. A spus că vizita papală subliniază dorința Sfântului Părinte de a-și arăta apropierea față de întreaga națiune a Armeniei, ai cărei oameni au suferit atât de mult de-a lungul istoriei și cu care împărtășește dorința de pace.
Pr. Lombardi a subliniat că vizita Papei în Armenia trebuie să fie considerată ca prima parte a unei călătorii care îl va duce la trei națiuni din regiune Caucazului în 2016. A doua etapă va avea loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, când va călători în Azerbaidjan și Georgia. Armenia are o populație de 3,3 milioane de persoane, dar diaspora este mult mai mare, cu până la 10 milioane de persoane de origine armeană care trăiesc în afara țării, în special în Rusia și Statele Unite ale Americii. Doar puțin peste 9% din populația Armeniei este catolică.
Ecumenismul este un element cheie al călătoriei Papei în Armenia, care urmează unei vizite făcute la Vatican, în aprilie 2015, de către Catolicosul Karekin al II-lea, Patriarhul Întregii Armenii, în timpul căreia a fost celebrată o Liturghie în Bazilica San Pietro, pentru a comemora centenarul uciderii în masă a armenilor de către trupele otomane, în 1915. În cadrul călătoriei sale în Armenia, Papa se va întâlni cu urmașii celor uciși în acel masacru cu ocazia vizitei la complexul memorial din orașul Tsitzernakaberd, situat în partea de sud a țării. Complexul comemorează ceea ce este cunoscut de armeni ca Medz Yeghern (Marele Rău), atunci când aproximativ 1,5 milioane de armeni au fost uciși, între 1915 și 1923, de către trupele imperiului otoman.
Printre alte puncte principale ale programului Papei în Armenia se numără întâlnirea sa cu autoritățile civile și religioase, inclusiv cu Catolicosul armean și cu alți reprezentanți ai Bisericii Apostolice Armene. Papa va vizita de asemenea Gyumri, al doilea cel mai mare oraș al Armeniei, unde va celebra o Liturghie în aer liber, înainte de a reveni în capitală pentru a participa la o întâlnire ecumenică de rugăciune pentru pace. În ultima zi, Papa va vizita mănăstirea Khor Virap, lângă granița cu Turcia, unde va da drumul unor porumbei în direcția muntelui Ararat. Mănăstirea este considerată ca fiind înălțată pe locul în care Sf. Grigorie Luminătorul, fondatorul creștinismului în Armenia, a fost închis.
Pr. Lombardi a dezvăluit faptul că printre jurnaliștii care vor călători în Armenia pentru vizita papală se va afla și Evangelina Himitian, fiica unui pastor evanghelic armean din Argentina și prietenă a Cardinalul Bergoglio pe când era Arhiepiscop de Buenos Aires. Bunicii jurnalistei au fost martori și victime ale persecuției otomane asupra armenilor și viețile lor au fost salvate cu ajutorul unor țărani turci, care le-a oferit protecție.
Nici un cuvânt cu G (genocid) în tot articolul! E o dare înapoi a Vaticanului ?/