Mihai Stepan Cazazian

IRAN / Catedrala Vank din Isfahan găzduiește o expoziție dedicată culturii armene, veche de 400 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Catedrala Vank (cunoscută sub numele de Catedrala Sfântul Mântuitor) din Isfahan, găzduiește o expoziție de lucrări de artă și meșteșuguri realizate de armenii din cartierul New Djulfa pentru a-și prezenta cultura și arta lor de 400 de ani, relatează ziarul Teheran Times.

Expoziția prezintă costume tradiționale, bijuterii realizate manual și instrumente muzicale realizate de artiști armeni din perioada dinastiei Safavide (1501-1736) până în zilele noastre, a declarat directorul complexului cultural al catedralei Aris Davitian.

Un loc important în expoziție îl ocupă arhitectura armeană, precum și cunoscuți artiști armeni. De asemeni sunt organizate diverse ateliere de meșteșuguri, iar tineri naratori prezintă obiceiurile și tradițiile poporului armean din Djulfa.

Catedrala Vank este considerată o capodoperă a arhitecturii, care îmbină armonios motivele și elementele islamice cu cele ale armenilor. Vank înseamnă „mănăstire” în limba armeană.

Construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea, cu încurajarea conducătorilor Safavizi, Kelisa-ye Vank ( în persană) este un punct central, istoric al Bisericii Armene din Iran. Sute de armeni, care au emigrat la Isfahan în timpul războiului otomano-safavid (1603- 1618), au ajutat la ridicarea catedralei. Construcția a început în 1606 cu modificări majore de proiectare între 1655 și 1664, sub supravegherea arhiepiscopului David.

Cartierul armenesc din Isfahan datează de pe vremea lui Shah Abbas I, care a adus masiv o colonie de creștini din orașul Djulfa (acum la granița de nord a Iranului) și a numit așezarea „Noul Djulfa”. Șah Abbas a căutat abilitățile de comercianți, antreprenori și artiști ale armenilor pe care i-a adus și s-a asigurat că le vor fi respectate libertățile religioase – cartierul fiind situat la o distanță de centrul islamic al orașului.